Rommelgem 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Rommelgem 1
KLIK
voor andere strips van
David Etien


KLIK
voor andere strips van
Béka
ROMMELGEM 1
Enigma

David Etien + Béka
Dupuis | 64 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Comfortzone
Pancratius Edelhart Ladislas Philippus, graaf van Rommelgem, is al sinds jaar en dag ons meest geliefde Robbedoes-personage. Na de Marsupilami-, Zwendel- en de vele Robbedoes-interpretaties mag de geleerde eindelijk zelf het voortouw nemen. En hij werd alvast verwend.

Het scenaristenduo Béka, Caroline Roque en Bertrand Escaich, schenkt de geleerde een verhaal binnen zijn comfortzone. Bovendien kiezen ze net zoals Émile Bravo, Yann en Olivier Schwartz de Duitse invasie als uitgangspunt. Hier zijn de nazi's in de zomer van 1940 het vredige dorpje Rommelgem binnengevallen. Ze besluiten het lokale kasteeltje op te vorderen en in te richten als hun nieuwe, lokale hoofdkwartier. De kasteeleigenaar, de jonge wetenschapper Pancratius, vindt het maar niets. Op een dag ontvangt hij een brief in geheime code die de wetenschapper al snel kan ontcijferen. Het is een bericht van zijn goede vriend Black die hem vraagt om naar London te komen. Pancratius kan Rommelgem ontvluchten en komt uiteindelijk terecht in het dorpje Bletchley. Daar voelt hij zich tussen tal van andere knappe koppen als een vis in het water. Hij stort er zich, samen met professor Black, Alan Turing, Ian Fleming en zijn instant crush Miss MacKenzie op de ontcijfering van de Duitse Enigma-machine. Slagen zij erin om de code van de beruchte codeermachine te kraken?

Het antwoord op de Grote Vraag waar deze serie is aan opgehangen, is voor wie wat brede kennis heeft, geen verrassing. Anders zouden een zekere Winston Churchill en Alan Turing niet prominent meespelen in het verhaal. Erger is dat de scenaristen Bertrand en Caroline ons het hele verhaal echt bij het handje nemen. Elke wat complexe beweging van de codeermachine wordt met handen en voeten uitgelegd. Het is erover. Ofwel zou deze reeks specifiek voor hun vertrouwde doelpubliek (Voetbalgek!, Dance Academy,...) geschreven zijn? Dat kan ook. Feit is dat wij, in weerwil van de roffelende recensies bij onze zuiderburen, een te pamperend gevoel ervaren. Het mocht voor ons allemaal wat meer schuren en wringen.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de tekeningen van David Etien. Met De Vier van Baker Street bewees hij al tot de beste tekenaars van het moment te behoren. Maar zijn Rommelgem is zo braaf, zo aaibaar, en tegelijkertijd zo perfect correct en daardoor te veilig.

Met Rommelgem slagen de auteurs erin om het begrip "comfortzone" een nieuwe dimensie te geven. Deze strip voelt als een veilige haven waar niets het perfecte leesgenot kan en mag verstoren. Ideaal voor de meeste striplezers, maar voor ons mocht het allemaal wat meer "Rommelgems" zijn, met een hoekje af.
WOUTER PORTEMAN --- april 2019