De Roestige Ridder 2
ALBUM MET GAGS
De Roestige Ridder 2
 
DE ROESTIGE RIDDER 2
Oost West, Thuis Best!

Arjen Vriezekolk
Saga Uitgaven | 48 p. | € 8,95 (SC)
Vertederd
Woordloze grappen, wat is het een moeilijk stripgenre om origineel uit de hoek te komen. Arjen Vriezekolk deed het enkele jaren geleden al eens met het debuutalbum van De Roestige Ridder en ook nu mogen we hem weer volgen op zijn vrolijke avontuur.

Vriezekolk komt in zijn nieuwste album niet zozeer met gewaagde humor uit de hoek, vooral omdat hij het ruime publiek van 7 tot 77-jarigen wil aanspreken. De geschiedenis leerde ons al een paar keer dat iets niet gewaagd hoeft te zijn om een glimlach tevoorschijn te toveren. En dat gebeurde meermaals. De thema's van Vriezekolks gags variëren, maar geven altijd een warm gevoel. Zo heeft de ridder paaseitjes verstopt en komen er kuikentjes uit, bouwt hij een fraaie boomhut voor zijn diertjes, jaagt hij als een indiaan op zijn olifant nadat hij pijl en boog kocht in de speelgoedwinkel of krijgt hij schrik wanneer hij naar The Joker kijkt uit The Dark Knight. Schattig is het absoluut.

Het tweede album van De Roestige Ridder is een uniek album op verschillende manieren. Eerst en vooral kan je bij quasi iedere gag een QR-code vinden die je doorverwijst naar een voorleesverhaal dat ons vertelt waar de roze olifant en de vijf tijgers vandaan komen. Daarnaast is er ook een gag waar je zelf de tekening moet maken aan de hand van een 'verbind de puntjes'-spel. Vriezekolks tekenstijl is erg vlot en van het felle, dromerige kleurenpalet worden we spontaan vrolijk. En hoewel alles op dynamiek wijst, straalt het album tegelijk een soort rust uit. Een soort... vertedering. Blijf ons vertederen.
SEPPE COOLS --- mei 2019