De Rode Ridder: De Eerste Avonturen 1
DEEL 1 VAN INTEGRALE REEKS IN ZES DELEN
De Rode Ridder: De Eerste Avonturen 1
KLIK
voor andere strips van
Willy Vandersteen
DE RODE RIDDER: DE EERSTE AVONTUREN 1
1959-1960: 1. Het Gebroken Zwaard - 2. De Gouden Sporen - 3. Het Veenspook - 4. De Parel van Bagdad - 5. De Vrijschutter - 6. Het Wapen van Rihei

Willy Vandersteen / Karel Verschuere / Eduard De Rop / Bob Vandersteen + Willy Vandersteen
Standaard Uitgeverij | 234 p. | € 34,99 (HC met ex libris)
Hernieuwde kennismaking
Eind 1959 verscheen het allereerste verhaal van de beroemdste Vlaamse ridder in het striplandschap. Johan, zoals hij heet, was daarvoor al een bekende bij de Vlaamse jeugd dankzij schrijver Leopold Vermeiren die De Rode Ridder als jeugdromanfiguur creëerde. De stripheld mag dit jaar dus zestig kaarsjes uitblazen en om dat te vieren verschijnen er dit jaar maar liefst zes integrales waarin telkens zes verhalen van de dolende ridder zullen opgenomen worden.

Als je weet dat Johan ondertussen al aan meer dan 260 avonturen zit, kan je zelf uitrekenen dat de man jaarlijks opgevoerd werd in minstens vier strips. Dat tempo houden de uitgeverij en de huidige auteurs tegenwoordig nog steeds aan. Als De Rode Ridder ooit zijn vijfenzeventigste verjaardag mag vieren, zal hij de kaap van de driehonderd verhalen overschreden hebben.

Maar laat ons nog even bij die beginperiode blijven, want die komt aan bod in deze eerste integrale waarin de eerste zes verhalen zijn opgenomen in hun oorspronkelijke versie. Standaard Uitgeverij opteerde voor deze veredelde verzamelalbums een onverbloemde versie zoals de lezers Johan leerden kennen in de kranten en de eerste albums. Fouten van toen zijn behouden en ook de taal werd niet aangepast naar het hedendaagse Nederlands.

Voor de diehards is dit misschien smullen, want nu kunnen die beduimelde uitgaven van weleer netjes opgeborgen worden en kan je van de verhalen genieten in een netjes opgesmukte uitgave met interessant dossier. Op de koop toe krijg je er een ex libris bovenop, getekend door Fabio Bono. Alle oorspronkelijke tekenaars leven niet meer, aan hen kon het bijgevolg niet gevraagd wordne. We mogen een pluim geven aan de verantwoordelijken voor de bijgeleverde informatie waarin de achtergrond van zowel de figuur Johan als van de diverse verhalen geschetst wordt.

We raden je aan om het dossier goed door te nemen alvorens je de verhalen begint te lezen, of voor de zoveelste keer herleest. Voor velen zal het, net als voor ons, jaren geleden zijn dat ze die eerste verhalen van De Rode Ridder gelezen hebben. Bij sommigen zullen die eerste uitgaven al dertig, veertig, vijftig of misschien al zestig jaar in de kast staan. Zelf ondervonden we dat meer dan veertig jaar nadat we kennis maakten met de verstripte Rode Ridder, die eerste verhalen toch blijven hangen zijn. Noem het een hernieuwde kennismaking met de prille stripfiguur die ondertussen al ontelbare verhalen heeft beleefd en in al die jaren ook als stripfiguur meegegaan is met zijn tijd.

Wie het dossier gelezen heeft, zal ook op een andere manier de zes gebundelde verhalen lezen, want de opmerkingen zijn niet direct dingen waar je op let als je als jongeling van tien of twaalf jaar een stripverhaal leest. Het contrast tussen het tekenwerk in het eerste en het tweede deel bijvoorbeeld is iets waar de gemiddelde lezer helemaal geen aandacht voor heeft. Wanneer men je daarop wijst, bekijk je die twee verhalen ook op een andere manier dan jaren geleden. Datzelfde geldt ook voor de info bij de andere vier verhalen.

Wat ons zelf in het oog sprong, is de gevarieerdheid waarmee nogal wispelturig wordt omgesprongen. De Rode Ridder beleefde al van bij zijn ontstaan avonturen in eigen land maar ook in verre oorden, die in de periode waarin de verhalen zich afspelen, nauwelijks verkend werden door westerlingen. Zo wist Willy Vandersteen al van in het prille begin dat er voldoende variatie in de verhalen moest zijn om zijn lezers — vooral jonge, vermoeden we — te doen uitkijken naar een volgend verhaal van zijn Rode Ridder. Wij kijken alvast uit naar de volgende afleveringen in deze integrale reeks.
PETER ROTTHIER --- februari 2019