De Rode Ridder 261
COMPLEET VERHAAL
De Rode Ridder 261
KLIK
voor andere strips van
Fabio Bono


KLIK
voor andere strips van
Marc Legendre
DE RODE RIDDER 261
Het Bloedkleed

Fabio Bono + Marc Legendre
Standaard Uitgeverij | 32 p. | € 6,50 (SC)
Reliek uit vroeger tijden
In de havenstad Dellise valt het oog van een oosterse tapijtenhandelaar op de fijne handen van Allis. Hij heeft dringend extra werkkrachten nodig om een tapijt voor de schout van de stad te weven. Allis wordt verschalkt en opgesloten in een kelder waar ze samen met kinderen aan het tapijt moet werken. Johan gaat uiteraard naar haar op zoek.

Sinds 2012 schrijft Marc Legendre scenario's voor De Rode Ridder, eerst voor Claus D. Scholz en nu voor Fabio Bono. Tegelijk herlanceerde hij in 2013 de oude jeugdromanreeks van Leopold Vermeiren voor uitgeverij Manteau wat de titels De Vloek van Malfrat en De Gevangene van de Sultan opleverde. Daarin introduceerde Legendre het personage Allis nog voor er sprake was van een nieuwe start voor de stripreeks. Een aantal basiselementen uit die boeken (Johans missie om de Uitverkorene naar Camelot te brengen, Malfrat, de valk,...) kneedde Legendre naar een stripversie zonder dat het zomaar een getrouwe stripbewerking betrof. Wie De Gevangene van de Sultan heeft gelezen, zal merken dat Het Bloedkleed grotendeels de verhaallijn van die roman volgt. Uiteraard was er in de roman meer ruimte voor gedetailleerde beschrijvingen van het onzalige lot van de zwerfkinderen met een extra scheut drama erbovenop. We herinneren ons ook een sfeerschepping van duistere krochten, gevaarlijke buurten en plekken waar de dood sluimert. Een tekenaar heeft maar een beeld nodig om dat allemaal weer te geven, maar in deze strip ziet het er ons wat te toeristisch uit door de weliswaar mooie inkleuring, maar die ons inziens de juiste sfeer niet treft. De nachtelijke scène met Allis' ontvoering ziet eruit als een avondwandelingetje in een zuiders land. Enkel in de kerkerscènes raakt de viool voldoende gestemd voor een sinister deuntje.

Zoals bij veel koene helden zit de aantrekking vaak in vaste nevenpersonages met gebreken of eigenschappen waarmee hij/zij de held overtroeft. Een enkele keer stal een Yorimoto, Sidarta, Storkas, Karpax, Amargith of in veelvoud Demoniah de show in voorgaande verhalen en werd een stoïcijnse Johan naar het achterplan verwezen. Tegenwoordig beleeft Allis de spannender avonturen en moet Johan bijna uitsluitend opdraven als een redder in nood — of net zo goed als mikpunt van schalkse spot door Allis. In Het Bloedkleed bekleedt Johan enigszins een rol van belang, maar dan wel ten dienste van Allis die in haar eentje eigenlijk zelf makkelijk uit de knel raakt. Misschien is dit een reden waarom liefhebbers van de oudere verhalen van De Rode Ridder zo vaak — al is die "vaak" op de keper beschouwd zeer relatief op die paar tienduizend lezers — kritiek hebben op de nieuwe verhalen. Zelf hebben we geen bezwaar tegen het latente feminisme dat ook al aanwezig was bij Karel Biddeloo. Hij counterde zijn sterke vrouwen, die Johan makkelijk om hun vinger konden winden terwijl hij dat niet doorhad, weliswaar met luchtige kledij met hoog uitgesneden splitjurken en duizelingwekkende decolletés.

Na herinneringen aan zijn traumatische kruistochten in de eerste delen van Bono's en Legendres stripverhalen is Johan alweer verveld naar de ridderfiguur van weleer. Eigenlijk is Johan anno nu nog steeds een reliek uit vroeger tijden terwijl Allis voor de grootste modernisering in de stripreeks zorgt. Dat die spreidstand voor verwarring zorgt, kunnen we aannemen. Wij vinden die voortdurende clash tussen oud en nieuw, tussen Johan en Allis, net een van de sterktes van de nieuwe verhalen.

Onder de nummering van dit album prijkt een lakzegel met de vermelding "60 jaar". De Rode Ridder viert in 2019 zijn zestigste verjaardag als stripheld. Tegelijk met deel 261 verschijnt een eerste integrale met de eerste zes albums van de reeks. Daarvoor zijn alle pagina's opnieuw ingescand en kwalitatief verbeterd. Zestien dossierpagina's in kleur gaan aan de strips, in het oorspronkelijke donkerblauw, vooraf. Bij elke integrale hoort een ex libris van Fabio Bono met een belangrijk nevenfiguur uit de reeks. Bahaal opent de collectie. Bij de luxe-editie van de integrale zit een extra ex libris door Claus D. Scholz. In 2019 zullen de eerste zesendertig albums uit de reeks in zes integrales verschijnen, telkens in de dubbele uitvoering in hardcover en hardcover/luxe. De lezer van De Rode Ridder kan desgewenst met gebundeld oud materiaal en met vers spul de evolutie in de stripreeks beschouwen.
DAVID STEENHUYSE --- februari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: