Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 1
DEEL 1 VAN VIERLUIK
Robbedoes: Hoop in Bange Dagen 1
KLIK
voor andere strips van
Émile Bravo
ROBBDOES: HOOP IN BANGE DAGEN 1
Een Valse Start

Émile Bravo
Dupuis | 88 p. | € 9,95 (SC)
De idolatrie van de Kuif
Mei 1940. Brussel wordt wakker in een regen van vliegtuigbommen. De Duitsers vallen aan. De miserie gaat weer beginnen. Robbedoes kijkt versuft uit het venster van zijn appartementje. Wat zal er nu met hem gebeuren? Hij rent vlug naar het Moustic Hotel waar hij werkt als liftjongen. In het gebombardeerde hotel is het een bedrijvigheid van jewelste. Ondanks de beschadigingen zijn Engelse en Franse hoge militairen er ingetrokken. Straks vergaderen ze met de Belgische legertop om hun strategie te bepalen. Ze zijn er gerust in. Zolang de verdedigingslinie rond het fort Eben-Emael standhoudt, zal het Duitse leger België niet binnenraken. Maar was Robbedoes' vriend Kwabbernoot niet gekazerneerd in dat fort? En had hij niet onlangs een gedetailleerd protestartikel geschreven over het gebrek aan comfort van de kazerne?

Tien jaar na het bejubelde Het Dagboek van een Fantast is Émile Bravo terug met een nieuwe Robbedoes. In die tijd heeft de Parijzenaar heus niet stilgezeten. Niet minder dan 330 pagina's heeft hij al geschreven en geschetst. 330 pagina's die de oorlogsjaren vertellen zoals de man in de straat ze beleeft. Het eerste deel is net verschenen — het tweede komt er in oktober al aan — en het is een precisiebombardement geworden. Dit is de boeiendste geschiedenisles die we sinds lang hebben gelezen. Het hele verhaal wordt gedragen door twee opgeschoten tieners die elkaar nog niet zo lang kennen. De ene, Robbedoes, is zowel speels als verantwoordelijk, maar zie je pagina per pagina volwassener worden. Je merkt dat Bravo hem stilaan laat opgroeien van rebelse liftboy tot de zelfbewuste held die hij later zal zijn in de verhalen van André Franquin. Aan de andere kerel, Kwabbernoot, zijn er meer kosten aan. Hoewel Kwabbernoot er volwassener uitziet, is hij mentaal nog een wispelturige puber. Hij is impulsief, politiek naïef en ronduit egoïstisch. Ongelofelijk dat Robbedoes net met hem opgescheept zit. Of omgekeerd. Het zij zo. De twee maken in dit eerste deel onzacht kennis met de Duitse bezetting en proberen gewoon te overleven. De dag doorkomen is al moeilijk genoeg. Gelukkig kan er nog veel gelachen worden.

Hoop in Bange Dagen is een tekststrip, maar geholpen door een dynamische klare lijn-tekenstijl leest het verhaal als een trein. Bovendien slaagt Bravo erin om complexere gebeurtenissen kristalhelder uit te leggen waardoor deze strip er echt eentje wordt voor 7 tot 77. Maar het allerstrafste vinden we het feit dat Bravo voortdurend de juiste sfeer weet te treffen. Zo was de jeugd in 1940 dol op Kuifje. Ook Robbedoes moest de idolatrie van de Kuif ondergaan. Het album bulkt dan ook met verwijzingen naar Hergés werk. En zo komt het beste van beide stripwerelden samen.

Er is toch hoop in deze bange dagen.
WOUTER PORTEMAN --- februari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: