Rio 4
LAATSTE DEEL
Rio 4
KLIK
voor andere strips van
Corentin Rouge


KLIK
voor andere strips van
Louise Garcia
RIO 4
Ieder voor Zich

Corentin Rouge + Louise Garcia / Corentin Rouge
Glénat | 80 p. | € 7,95 (SC)
Door de modder
Rio brandt andermaal en daar heeft Jair Bolsonaro of de groene long der aarde helemaal niets mee te maken. Een machtshongerige en dolende Rubeus White wel. Losgeslagen van de realiteit geeft hij een interview aan de nationale pers en schopt tegen de heilige huisjes van de Braziliaanse macht. Dat terwijl zijn eigen huisjes zowel letterlijk als figuurlijk aan het wankelen gaan. Al wie nog een eitje te pellen heeft met Rubeus trekt naar de favela tegen de bergwand.

Waar Rio destijds onheilspellend en rauw begon, eindigt het nu grauw en troosteloos. Als een ware shoot-out van de hoop. Geen hoop voor de inwoners van de favela's. Als mogen de favela's maar overleven bij de gratie van de Christo Redemtor aan wiens voeten ze zijn gebouwd.

Als er iets is wat Corentin Rouge en zijn Braziliaanse medescenariste, Louise Garcia, bij de drie vorige delen ook al goed deden dan was het sfeerscheppen. Intussen zijn we aan het slotdeel aanbeland en kennen we de reeks zo goed dat we maar een halve gelaatstrek moeten zien om onheil aan te voelen. Niet alleen de expressie die scenarist-tekenaar Rouge in de gezichten van zijn personages weet te stoppen, maar ook de regen geven dit slotdeel iets apocalyptisch dat de vorige delen minder hadden. Ook het merendeel van de dialoog lijkt weggespoeld. Het komt in Rio tenslotte enkel aan op de essentie: het rauwe, grauwe, overleven!
DIEDERIK VAN DE VELDE --- augustus 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: