Het Reigersnest
COMPLEET VERHAAL
Het Reigersnest
KLIK
voor andere strips van
Michaël Olbrechts
HET REIGERSNEST
Michaël Olbrechts
Oogachtend | 96 p. | € 24,99 (HC)
De wereld is een schouwtoneel…
Michaël Olbrechts is een zielsverwant! Dat merkten we al aan de eerste pagina van Het Reigersnest. Hoofdpersonage Arend is stikjaloers op de slapende forens in de trein die hem naar zijn bestemming brengt. Zelf worden we ook groen van afgunst als we zo iemand zien wegdommelen, bang als we zijn om onze halte te missen. Hopelijk is dat het enige trekje dat we delen met Arend, want de duistere gedachten die de jongen met zich meedraagt, zijn niet minnetjes. Na een akkefietje op het werk wordt hij voor onbepaalde tijd op non-actief gezet en gaat hij herbronnen bij zijn tante in een Ardennenachtige setting. Tijdens een van zijn wandelingen ontmoet hij Anton, het manusje-van-alles op een groot domein. Door zich dan onder te dompelen in zware fysieke arbeid hoopt Arend met zichzelf en de rest van de wereld in het reine te komen. En net als er een klein lichtje gloort aan het einde van de tunnel, stevent het verhaal af op een knoert van een (anti)climax.

Net zoals in zijn vorige albums vermijdt Olbrechts ook hier weer het grote avontuur en zet hij subtiel de kleine kantjes van de mensen in de verf. De spiegel die hij je zo voorhoudt oogt allesbehalve fraai en heeft een verweerd patina waarvoor Drew Pritchard (uit het tv-programma Salvage Hunters) zijn ziel voor aan de duivel zou verkopen!

En bij elk album zien we Olbrechts met zevenmijlspassen evolueren als tekenaar! Als hij volledig loos gaat in de droomsequenties heb je de neiging om de pagina minutenlang open te laten liggen om elk detail minutieus in je op te nemen. Door zijn recente bijdragen aan enkele kinderboeken kent de auteur natuurlijk als geen ander het belang van een goed geconcipieerde, bladvullende prent. Bij zijn dierenscènes lijkt hij trouwens wel het bastaardkind dat ontsproten is aan een ménage à trois tussen René Hausman, Jean-Claude Servais en Jan Bosschaert, weliswaar na een zeer zatte avondlijke boswandeling.

Het Reigersnest
zal hier nog lang op de salontafel blijven liggen: niet als het zoveelste koffietafelboek, maar als gekoesterd eerbetoon aan alle verloren zielen die bewust of onbewust even uit de ratrace moeten stappen. En zo zijn er tegenwoordig wel wat...
MARIO STABEL --- maart 2019