Rani 7
DEEL 7 VAN ACHTDELIGE REEKS
Rani 7
KLIK
voor andere strips van
Francis Vallès


KLIK
voor andere strips van
Alcante

KLIK

voor andere strips van
Jean Van Hamme
RANI 7
koningin

Francis Vallès + Alcante naar de tv-reeks van Jean Van Hamme
Le Lombard | 48 p. | € 7,95 (SC)
Zou het beste nog moeten komen?
Jolanne heeft de voorbije jaren heel wat woelige watertjes doorzwommen die haar helemaal tot in India brachten. Daar leeft ze aan het hof van de maharadja van Sandrapur als diens derde, maar meest invloedrijke vrouw. Toch moet ze op haar tellen passen: De twee overige echtgenotes, haar schoonmoeder, en de connecties uit haar vorig leven, hebben allemaal belangen die niet noodzakelijk overeenkomen met wat goed is voor Jolanne. Jolanne noemt zichzelf een vat vol tegenstellingen en vat haar situatie zelf samen: "Française maar ter dood veroordeeld in eigen land, getrouwd met een Indiaanse prins maar verliefd op een Engelse spion en op zoek naar een verbond met een halfbroer die je haat". Geef toe, of je haar nu Rani of Jolanne noemt, een eenvoudig leven heeft deze vrouw niet...

Sterker nog: de reeks, waarvan dit deel het voorlaatste is, lijkt al twee delen lang op te bouwen naar een samenkomen van alle problemen. Alsof scenarist Alcante wil aangeven dat alle voorgaande situaties waarin Jolanne al terecht kwam maar klein bier waren en de echte uitdaging nog moet komen. Wetende wie er om diverse redenen allemaal nog aan Jolannes mouw zou kunnen trekken, geloven we er in dat dat weleens zou kunnen kloppen. Alcante is het vertrouwen dat hij kreeg als soloscenarist al waard geweest. Op voorwaarde dat hij nu niet op gewenning speelt, zou het slotdeel zomaar eens een "dank u voor het vertrouwen" kunnen worden.

Iets is er in dit deel anders aan het tekenwerk van Francis Vallès, al is het moeilijk er met zekerheid de vinger op te leggen. Misschien is het het grotere aantal dialogen en scènes binnenshuis. Zo kunnen Vallès en inkleurder Christian Favrelle hun sterke punten — (decor)afwerking en kleurschakeringen in de buitenlucht — minder uitspelen dan gewoonlijk. Voor de cover keren ze wel terug naar het vertrouwde recept. Nadat het vorige deel voor het eerst meerdere personages op de cover zette, is het nu weer enkel Jolanne die de cover siert. De vervaarlijke tijger zal je overigens niet door de andere pagina's zien lopen. Tijgermotief in de kledij is wel aanwezig en zo leren ook wij iets bij over achttiende-eeuwse Indiaanse mode.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- februari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: