Punk Rock & Mobile Homes
COMPLEET VERHAAL
Punk Rock & Mobile Homes
KLIK
voor andere strips van
Derf Backderf
PUNK ROCK & MOBILE HOMES
Derf Backderf
Concerto Books | 160 p. | € 19,99 (SC)
Hilarisch
John "Derf" Backderf zette zich in 2015 nadrukkelijk op de Nederlandstalige stripkaart met de vertaling van My Friend Dahmer, een beklijvend verhaal over de puberjaren van jeugdvriend (slash) seriemoordenaar Jeffrey Dahmer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat uitgeverijen ook in de rest van zijn back catalogue gingen grasduinen om eerder werk van een vertaling te voorzien. Scratch Books verblijdde ons al in 2015 met de bundeling van de Trashed-comics en nu geeft Concerto Books deze Punk Rock & Mobile Homes uit, oorspronkelijk verschenen in 2014.

We volgen de belevenissen van ene Otto Pizcok, een wat vreemde jongeman die opgroeit in een trailerpark bij een oom met een serieuze hoek af. Hij meet zich het alter ego de Baron aan en doet zo verwoede pogingen om aan zijn alledaagse puberbestaan (schoolse problemen, de imposante boezem van Teri Workman en de typische geeks versus jocksvetes die ook van alle tijden lijken) te ontsnappen. Samen met enkele vrienden vindt hij een uitlaatklep in de muziekclub The Bank in het nabijgelegen Akron. Dat stadje ontpopte zich begin jaren 1980 een tijdje tot valabel alternatief voor de New Yorkse punk- en new wave scene. Bands die het legendarische CBGB's aandeden, maakten vaak ook een stop in The Bank. De Baron weet zich op te werken tot barman en bodyguard van de club en ontmoet op die manier punkiconen als Klaus Nomi, Devo, Wendy O. Williams en The Ramones. Aangezien dit gegeven gebruikt wordt als kader om een coming of ageverhaal te vertellen, biedt het album ook nog voldoende herkenbaar leesplezier voor lezers die dit specifieke muziekgenre als ketelmuziek beschouwen. De auteur stelde niettemin op iTunes en YouTube een playlist samen die de lectuur kunnen begeleiden met het betere werk uit de boerenjaren van de punkmuziek. Hoewel Backderf zelf uit de regio afkomstig is, is het niet altijd duidelijk in welke mate hij uit zijn eigen herinneringen put. De achterflap omzeilt dit subtiel door te verwijzen naar een "verdichting" van de jeugd van de schrijver. Wij hebben ons in elke geval uitermate geamuseerd: het aantal hilarische scènes zijn niet op twee handen te tellen en het zou ons niet verbazen dat we die met het opstellen van ons eindejaarslijstje nog zo voor de geest gaan kunnen halen (wink wink).

Backderf bewijst met dit album dat hij zeker geen one trick pony is en dat hij weigert om het Dahmer-succes uit te melken. Toen we hem begin 2015 in ons interview vroegen wat zijn toekomstplannen waren, had hij het al over een vervolg op deze Punk Rock & Mobile Homes. De verfilming van My Friend Dahmer en een verhaal over de Kent State-schietpartij van 1970 (wordt ook in vertaling uitgegeven door Concerto Books) hebben het project blijkbaar op een iets langere baan geschoven, al verschijnen er op regelmatige basis nieuwe platen op 's mans website onder de titel The Baron of Prospect Ave.

Ten slotte willen we de jonge uitgeverij Concerto Books (die trouwens gegroeid is uit de gelijknamige Amsterdamse platenzaak) complimenteren met haar uitgavepolitiek. Bleven ze in het begin nog in hun muzikale comfortzone met strips rond The Ramones en Karen Dalton, ondertussen hebben ze ook al grootheden als Chris Ware, Pascal Rabaté en Jacques Tardi in hun portfolio zitten. Dat de vertaling soms nogal Hollands aandoet, nemen we er dan graag bij...
MARIO STABEL --- augustus 2019