Pinanti United 4
ALBUM MET GAGS
Pinanti United 4
KLIK
voor andere strips van
Charel Cambré
PINANTI UNITED 4
Vertonghen en Co

Charel Cambré
INdruk | 48 p. | € 7,95 (SC)
De finesses van de gag
Bij gebrek aan een abonnement op Het Nieuwsblad zien we de gags van Pinanti United wekelijks passeren op Facebook. Op papier lezen we ze toch nog altijd liever en daar is geen abonnement voor nodig. INdruk nam het stokje van Strip2000 over en bundelt sinds deel 3 de gags van Pinanti United in album. Daar koppelt de Antwerpse uitgeverij steeds een goed doel aan. Thibaut Courtois staat daarbij niet in de weg. Per verkocht album gaat 1 euro naar het goede doel. Deze keer is dat de Jan Vertonghen Foundation om in ziekenhuizen speelzones te creëren om zieke kinderen de nodige, sportieve afleiding te bezorgen. Een nobel streven waarvoor we maar wat graag een exemplaar kochten. Het album heeft de toepasselijke titel Vertonghen en Co, een knipoogje naar de spin-off van de stripreeks F.C. De Kampioenen. In realiteit blijkt voetballer Jan Vertonghen door de tv-reeks van F.C. De Kampioenen aangespoord te zijn om zelf te gaan voetballen. Onlangs uitte hij in de talkshow Vandaag nog zijn blijdschap over een extra seizoen van deze tv-reeks.

Maar nu terug over Pinanti United. Het concept is gekend: jeugdige versies van wereldberoemde Rode Duivels trainen onder de afwisselend goedmoedige en strenge coach Raymond die de werkelijke hoofdrol speelt. Naargelang de actualiteit bij het verschijnen in de krant spelen ze tegen ploegjes van andere landen. Ook lang na die actualiteit blijven de grappen overeind, een teken dat ze sterk genoeg zijn. Enige voorkennis over bepaalde situaties (Eden Hazard en zijn hamburger, de niet-selectie van Radja Nainggolan) strekt weliswaar tot aanbeveling. Je hoeft daarom niet echt de voetbalspelers uit de realiteit te kennen om van de gags te genieten, maar dan beginnen we ons wel af te vragen waarom je überhaupt zo'n voetbalstrip zou kopen... o ja, voor het goede doel uiteraard!

Goeie grappen dus, van het kaliber dat we geweldig konden smaken in de oude weekbladen van weleer, Kuifje en Robbedoes, en neem er Nederlandse stripbladen als Eppo uit die vergane periode vol gekkigheid maar bij. Charel Cambré kent de finesses van de gag en biedt bijkomend visueel plezier. We hebben zelfs eenmaal luidop geschaterd bij een clichégrapje op de achtergrond. We vertellen die hier niet na om niet voor racist versleten te worden. Als komisch tekenaar is Cambré bovendien aardig onderlegd in de anatomie. Ook met overdreven, karikaturale lichaamshoudingen en proporties kloppen zijn figuurtjes. Check bijvoorbeeld de rekstokgag op pagina 18. Met een minimum aan lijnen zet Cambré geloofwaardige, heerlijk bewegende figuren neer. En als je het liever houdt bij vrouwelijk schoon in plaats van Raymond fysieke voorkomen, kan je je vergapen aan "Vlaanderen mooiste", Raymonds vervangster. Voor andere liefhebbers is er de hond Fons, gebaseerd op Cambrés eigen hond.

Aansluitend zitten vier extra pagina's met uitleg over de Jan Vertonghen Foundation. Hiervoor tekende Charel Cambré enkele extra illustraties. Van het vorige album raakten zo'n vierduizend exemplaren verkocht wat een mooi bedrag opleverde voor het goede doel. Komaan, dit kan beter!
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: