Penelope
COMPLEET VERHAAL
Penelope
KLIK
voor andere strips van
Judith Vanistendael
PENELOPE
Judith Vanistendael
Oogachtend / Scratch Books | 160 p. | € 26,95 (HC)
Love will tear us apart
Penelope redt levens... Elke dag weer... Als chirurg werkt ze namelijk in een veldhospitaal in het Syrische Aleppo. Als ze na een hele tijd nog eens in Brussel aankomt en zich bij haar man en dochter voegt, heeft ze een groot probleem om zich voor de zoveelste keer aan te passen aan de esterse sleur en kan ze zich amper nog vinden in de first world problems van haar gezin. Alles lijkt nu eenmaal nogal banaal als je de week daarvoor nog enkelhoog in het bloed stond en je de rauwe realiteit van een land in oorlog niet uit je systeem krijgt.

Judith Vanistendael geeft in dit pakkende relaas slechts geleidelijk alles prijs en bouwt de spanning prentje per prentje op. De proloog van het verhaal kruipt al onmiddellijk onder je huid. Door de twee werelden lijnrecht tegenover elkaar te zetten in een split screen zet ze namelijk onmiddellijk alles op scherp en blader je gebiologeerd en even van de wereld verder. Het poëtische aspect van het album wordt bovendien nog versterkt door enkele treffende bijdragen van columnist en poëet Bernard Dewulf, die eveneens model stond voor de echtgenoot/dichter uit het album. De schrijfster hangt haar vertelling tussen de regels ook op aan De Odyssee van Homeros, al draait ze de rollen duidelijk om en is het deze keer man Otto die hunkerend moet wachten totdat vrouwlief zich huiswaarts wil begeven. Hoewel beide partners redelijk stevig in hun schoenen staan en elkaar het licht in de ogen willen gunnen, lijken ze toch blindelings op een muur van vervreemding en onderlinge vertwijfeling af te stevenen. Een midlifecrisis blijft nu eenmaal een midlifecrisis, zelfs al is ze gedreven door altruïsme...

Vanistendael bewijst hier dat ze een puur en authentiek auteur is die met deze Penelope zachtjes een vinger op een etterende wonde legt, een wonde die maar niet lijkt te willen helen. Menselijke relaties zijn nu eenmaal niet vanzelfsprekend, niet voor een chirurg, niet voor een dichter, niet voor ons, de lezers.
MARIO STABEL --- september 2019