Papeete 1914
COMPLEET VERHAAL
Papeete 1914
KLIK
voor andere strips van
Sébastien Morice


KLIK
voor andere strips van
Didier Quella-Guyot
PAPEETE 1914
Sébastien Morice + Didier Quella-Guyot
Dark Dragon Books | 112 p. | € 24,95 (HC)
Als de wereld aanklopt bij de onschuld...
Wanneer we de naam Didier Quella-Guyot op een "te verschijnen"-lijstje zien prijken, is meteen de fonkeling in de ogen aanwezig. Vorig jaar presenteerde deze scenarist ons nog Het Eiland van de Wroeging. Het werd een van de betere albums van het voorbije jaar.

Dit keer staat een ander eiland centraal. In deze winderige jaargetijden staat Didier Quella-Guyot onze gedachten toe uit te waaieren naar het dromerige Tahiti. Een eiland met een eigen levensritme en joie de vivre, wars van alles en iedereen. Maar dat staat op het punt te veranderen. Zetten een moord en de intrede van de Groote Oorlog de dromerige ziel van het Tahitiaanse Papeete voorgoed op het spel?

Jazeker, Papeete 1914 is wat in het Frans zo mooi "un policier" heet, een politieroman, en daarin verschilt het dan ook meteen van de one-shots die Quella-Guyot uitbracht bij Bamboo Éditions en in het Nederlands bij Saga Uitgaven. Het Eiland van de Wroeging, De Soldaat en de Negerin en De Post- en Liefdebezorger, allemaal wat filosofisch aandoende verhalen in verschillende laagjes. Papeete 1914, verschenen bij Emmanuel Proust Éditions en in het Nederlands gebundeld uitgebracht door Dark Dragon Books, volgt een lichtjes andere aanpak. Dit keer komt het hoofdplot, de moordzaak, duidelijker bovendrijven.

Toch sluipen ook hier typische Quella-Guyot-kenmerken het verhaal binnen: de aandacht voor koloniale verhoudingen en maatschappijkritiek. Ons niet gelaten, wij lezen dat graag.
Didier Quella-Guyot vormt andermaal een tandem met Sébastien Morice en dat is heel begrijpelijk. Hun stijlen blenden mooi samen. Morice' tekenstijl toont — sterker dan woorden kunnen — hoe het hoofdpersonage de kleurrijke Tahitiaanse levensstijl overneemt.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- maart 2019