De Overbodige Spion
COMPLEET VERHAAL
De Overbodige Spion
 
DE OVERBODIGE SPION
VoRo + Frédéric Antoine
Dark Dragon Books | 56 p. | € 19,95 (HC)
Niet zo geheim agent
De geschiedenis ingaan als de slechtste spion aller tijden, bestaat er een grotere nachtmerrie voor alle stillen onder ons? Te boek staan als spion is sowieso niet aan te raden, zeker niet in oorlogstijd. Maar bekend worden als slechte spion, dat is echt wel een ferme adelbrief der incompetentie. Vóór onze gedachten kunnen afdwalen naar Johnny English-achtige bekkentrekkerij lezen we dat De Overbodige Spion gebaseerd is op waargebeurde feiten. Ze bestaan dus echt, barslechte spionnen. Het overkwam de in Canada ontscheepte Werner Von Janowski, spion voor nazi-Duitsland. Of was er toch meer aan de hand? 

De Canadees Frédéric Antoine is geen veelschrijver. Hij schreef onder meer de niet-vertaalde gag-strip Biodôme en het stopgezette El Spectro. Hij mist misschien de ervaring om het geheel echt wervelend te houden, maar met zijn eerste one-shot, De Overbodige Spion, brengt hij het er niet slecht vanaf. Dat hij enigszins gebonden is aan het kader van de waargebeurde feiten is in dat opzicht geen nadeel. Het biedt hem maatwerk waarbinnen hij stevig op de been blijft.

Tekenaar VoRo — pseudoniem van Vincent Rioux, eveneens een Canadees — levert degelijk werk, maar helaas zonder franjes of visuele aandachtstrekkers. De optelsom resulteert in het album met absoluut bestaansrecht, alleen vrezen we dat de aandacht voor dit album weleens kort zou kunnen zijn. Een one-shot dat in deze drukke najaarsperiode onder de aandacht wil blijven, moet staan als een huis. Hoe sterk de fundamenten van dit huisje ook zijn, waarschijnlijk zouden we ons in het rustigere voorjaar beter herinnerd hebben dat we voorbij dit Canadese geveltje passeerden.

Hoe dan ook, wie het verhaal van deze onwaarschijnlijke spion niet voor waar durft aannemen, kan nog altijd het aansluitende dossiertje openslaan of even op het web speuren.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- december 2019