Orbital 8
SLOT VAN TWEELUIK
Orbital 8
KLIK
voor andere strips van
Serge Pellé


KLIK
voor andere strips van
Sylvain Runberg
ORBITAL 8
Contacten

Serge Pell + Sylvain Runberg
Microbe | 56 p. | € 8,95 (SC) • € 19,95 (HC)
Believers
Het hele heelal wordt bedreigd door levende ruimteschepen met zelfmoordneigingen. De reusachtige nevronen hangen onbewogen boven de grootste steden van de intergalactische Confederatie. Hun enorme schaduw doet de stedelingen tilt slaan. Ze moeten vluchten, vechten of zich verschansen. Er ontstaan overal rellen. Als er weer een nevroon implodeert, sterven weer honderdduizenden inwoners. De top van de Confederatie is in spoedzitting bijeen en de spanning is er om te snijden. Ze hebben hun drie beste agenten, Caleb, Mezoke en Dernid, met hun nog bestuurbaar nevronenruimteschip Angus op pad gestuurd om deze heelaldreiging op te lossen. De jonge Angus brengt hen naar de thuisplaneet van de nevronen. Daar wordt elke nevroon geboren. Al snel blijkt dat de nevronenmoeder, een gigantische koningin in haar korf, zwaar geïnfecteerd is door een immense parasiterende zonnedauw.

Het einde van dit vierde tweeluik is een good old race tegen de tijd geworden. Duizenden blockbusters en soortgelijke strips zijn deze Contacten al voorgegaan. Maar we hebben ons rot geamuseerd met deze strip. Scenarist Sylvain Runberg houdt er de enorme vaart in en drijft de spanning ten top. Hij kent en gebruikt immers alle trucjes van het genre. Prima gedaan. De verrassing is opnieuw tekenaar Serge Pellé. Opnieuw slaagt hij erin om een intrigerende planeet te creëren met een geweldige flora. Het strafst is dat hij ook nu weer diersoorten weet uit te vinden die wij nog in geen enkele sf-strip hebben gezien. Zeker de Skaveriden zullen ons lang bijblijven. Machtig!

Er verschenen nu al acht waanzinnig goede delen van Orbital. Bij elk deel voorspelden wij deze verfrissende sf-stripreeks een gigantische doorbraak. Beter vind je echt niet in het genre. Meer nog. Ooit, ooit, ooit zal de reeks de verkooplijsten aanvoeren en zo de Jommekes, Fc De Kampioenen en andere Kiekeboes het nakijken geven. De ultieme gerechtigheid komt er stilaan aan. Aan jou om je nu al te bekeren tot het kamp van de believers. Doen!
WOUTER PORTEMAN --- december 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: