Openbaringen
COMPLEET VERHAAL
Openbaringen
 
OPENBARINGEN
Job van der Molen + Miquel Bulnes
Prometheus | 176 p. | € 24,99 (SC)
Revelaties
Volgens het promopraatje van uitgeverij Prometheus is deze Openbaringen het eerste verhaal dat tegelijk als graphic novel en als roman verschijnt. We dachten aanvankelijk dat Serge Baeken dit kunstje al eens gedaan had met zijn Het Verdriet van Turnhout, maar het boek van vader Robert Baeken bleek inderdaad al een stuk ouder.

De inspecteurs Muller en Ruzedski moeten een gruwelijke moord onderzoeken, maar worden nogal tegengewerkt door de Men in Black van de nationale veiligheidsdienst. Tegelijk volgen we via verschillende drugsroezen de exploten van anesthesist Xavier Miralles die doorheen het verhaal meer en meer de greep op de werkelijkheid lijkt te verliezen en plots geseind staat als een van de hoofdverdachten in de moordzaak.

Schrijver-arts Miquel Bulnes schreef in het verleden al enkele historische romans en een aantal boeken die zich in de medische sector situeren en waagt zich nu voor de eerste keer op dit crossoverpad. Het eerste thrillergedeelte leest lekker weg en je wordt meegezogen in de maalstroom van Miralles' gedachten. In het tweede gedeelte wordt het allemaal wat ingewikkelder: net zoals het hoofdpersonage lijk je wat verloren te lopen in een soort van ijle koortsdroom. Het feit dat de tweede naam van Miralles Fausto luidt, voert je onbewust in de richting van een of ander duivels complot, maar daar zijn we — een recensent moet zijn grenzen kennen — lang niet zeker van.

Waar we wel zeker van zijn, is dat illustrator Job van der Molen hier een puike prestatie neerzet. Wat kan die man tekenen, zeg! De auteurs hebben ervoor gekozen om het verhaal te vertellen met antropomorfe dieren in de hoofdrol en dat visueel trucje is hier een schot in de roos. Van der Molen kiest in se voor een uitwerking in zwart-wit, maar her en der duikt een op het eerste gezicht vreemde steunkleur op die de decors in een neonachtige waas hult. Zo is dit grafisch gezien een specialleke geworden, maar wel eentje dat ons doet uitkijken naar ander werk van deze tekenaar.

Openbaringen is geen gemakkelijke strip: het is een uit de kluiten gewassen ui die je laagje per laagje moet pellen en die zeker geen spek voor ieders bek is. We hebben zelf ook nog wel wat pelbeurten nodig om tot bij de kern te raken, maar we zijn zeker bereid om ons mentaal petatschelderke nog eens boven te halen!

Uitgeverij Prometheus heeft maar zelden een strip in hun portfolio zitten (de recente Anne Frank-verstripping Het Achterhuis is ook van hen), dus het is misschien net iets lastiger dan gewoonlijk om dit album in huis te halen via de reguliere kanalen. Maar wie zich die moeite getroost, kan een op alle vlakken verrassend stripdebuut in zijn of haar boekenrek placeren.
MARIO STABEL --- maart 2019