Op Oorlogspad 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Op Oorlogspad 1
KLIK
voor andere strips van
Didier Pagot


KLIK
voor andere strips van
Marc Bourgne
OP OORLOGSPAD 1
Fort Buford

Didier Pagot + Marc Bourgne
Dark Dragon Books | 48 p. | € 17,95 (HC)
Schilderingen op gezicht en doek
Diane Myers is het roerend oneens met haar invloedrijke vader. De senator wil een hardere aanpak van wat hij het "indianenprobleem" noemt. Zij, een voor haar tijd behoorlijk vrijgevochten kunstschilderes, is net gefascineerd door de cultuur en levenswijze van deze inheemse volkeren. Na een zoveelste ruzie trekt ze, schildersspullen onder de arm, onverschrokken richting Sioux-grond om er de vredesonderhandelingen aan het schildersdoek toe te vertrouwen. De band van de jonge schilderes met de indianenstam, en enkele leden ervan in het bijzonder, wordt persoonlijk... En complex, wanneer elk van hen voor bepaalde keuzes komt te staan.

Fort Buford is het eerste deel van wat een eerder klassiek verhaal lijkt te gaan worden, maar dan wel eentje met absoluut bestaansrecht en een zekere merite. We gingen het even googlen. Het personage Diane Myers is fictief, maar de knipoog naar de authentieke Catherine Weldon die enkele jaren na de setting in deze strip effectief Sitting Bull gaat portretteren is nooit veraf. Haar verhaal werd in 2017 nog verfilmd met Jessica Chastain in de hoofdrol.

Dark Dragon Books heeft 'm beet, dat verhaal in hun fonds waar scenario en tekeningen eenzelfde niveau halen. Dit was wat we wilden zien! Ze diepten deze aankoop op uit vertaalopties van Glénat. Niet toevallig een verhaal op scenario van de doorwinterde topscenarist Marc Bourgne. Zijn verhaal is minder verrassend dan zijn pas afgeronde De Piraten van Barataria, maar verstaat de gave van een vlotte vertelling.

Tekenaar Didier Pagot houdt zich naast zoveel ervaring meer dan staande, ook al is wat hij hier moest verbeelden heel wat anders dan hij voordien deed voor Pandora Box.

Wij kijken alvast uit naar evenaring — en bevestiging— in het slotdeel...
DIEDERIK VAN DE VELDE --- januari 2019