Ontboezemingen aan Allah
COMPLEET VERHAAL
Ontboezemingen aan Allah
 
ONTBOEZEMINGEN AAN ALLAH
Marie Avril + Eddy Simon naar de roman van Saphia Azzedinne
Dark Dragon Books | 88 p. | € 19,95 (HC)
Minder controversieel dan De Duivelsverzen
Boeken over bepaalde onderwerpen kunnen bij sommige mensen gevoelens opwekken die niet altijd positief te noemen zijn. Schrijver Salman Rushdie kan erover meespreken, getuige zijn fatwa die in 1988 werd uitgesproken naar aanleiding van zijn boek De Duivelsverzen.

Met Ontboezemingen aan Allah waren we benieuwd of we hier een controversieel stripalbum te pakken hadden of dat de titel meer aanspreekt dan de inhoud. Het verhaal is een bewerking van de roman van Saphia Azzedinne en het gaat over een jonge vrouw die woont in de Marokkaanse bergen van de Maghreb en haar diensten aanbiedt in ruil voor yoghurt. Ze droomt van een vrij leven, tegen de zin van haar dominante en ongeschoolde vader. De lokale herders maken gretig gebruik van haar aanbod, maar wanneer ze in verwachting raakt, wordt ze verbannen uit het dorp en trekt ze naar de grote stad. Al snel belandt ze vrijwillig in de prostitutie en verdient ze een hoop geld. Ze ontdekt echter dat geld niet gelukkig maakt en dat het leven ook zijn donkere kanten heeft. Ze praat in haar gedachten veel met Allah, maar of ze ooit antwoord zal krijgen, is de vraag...

Na het lezen vonden we dit album eerder een dagboek dan een bekentenis vol ontboezemingen. Het onderwerp is interessant en de tekeningen van Marie Avril sluiten goed aan bij het verhaal. Deze uitgave zal weliswaar een stuk minder controversieel worden dan De Duivelsverzen van zo'n dertig jaar geleden.
DAI HEINEN --- januari 2019