Het Omgeval
COMPLEET VERHAAL
Het Omgeval
KLIK
voor andere strips van
Mikael Ross
HET OMGEVAL
Mikael Ross
Scratch Books | 128 p. | € 29,90 (HC)
Hij heeft ons begrepen!
Noel Stocks Mamsie heeft een omgeval gehad. Ze viel en Noel moest de ambulance bellen en ze rolden Mamsie in een gouden deken en reden heel hard met de ta-tu ta-tu op nulkommanix seconden tijd naar het ziekenhuis. Maar wie gaat nu voor Noel zorgen?

Het Omgeval kwam tot stand door een verblijf van de tekenaar Mikael Ross in Neuerkerode, "een dorp waarin mensen, met en zonder beperkingen, uit alle windstreken en met verschillende achtergronden, hun werk en vrije tijd met elkaar delen", dixit Rüdiger Becker, de directeur van de stichting. Voor hun honderdvijftigjarig bestaan, vroegen ze Ross om een boek rond hen te maken, en daarvan hebben we nu de Nederlandstalige editie in handen.

Dat zo'n samenleven niet steeds vanzelf gaat daar kunnen we ons iets bij voorstellen, al lukt het ons, mensen zonder beperking, óók al niet. Ross gebruikt zijn personages dan ook als volwaardige personages. Nergens wordt Noel herleidt tot zijn beperking, hij is simpelweg Noel. Met zijn eigen karakter, zijn eigen dromen, wensen, frustraties en gevoeligheden. Het Omgeval is dan ook geen verhaal over beperkingen, het is een verhaal waarin mensen met beperkingen de hoofdrollen spelen, en dat is een enorm verschil.

Ross leerden we kennen door Totem, en zijn tekenstijl is onmiddellijk herkenbaar. Waar hij bij Totem meer de grafische kant op zich nam, zien we in Het Omgeval ook de schrijver Ross zijn vleugels spreiden, en dat doet hij meer dan verdienstelijk.

Resultaat: een charmerend, lichtjes ontroerend, en grappig beeldverhaal, dat vooral wil tonen dat hoe mensen met een beperking de wereld ervaren, niet steeds zo verschillend is als wij denken dat dat is.

"Hij heeft ons begrepen!" schrijft de directeur aan het einde van zijn nawoord, en door Ross hebben wij hen begrepen.

Eindejaarslijstjesmateriaal.
WIM DE TROYER --- augustus 2019