De Nederlaag 1-2
COMPLEET TWEELUIK
De Nederlaag 1-2
KLIK
voor andere strips van
Pascal Rabaté
DE NEDERLAAG 1-2
Pascal Rabaté
Concerto Books | 96 p. (deel 1) • 120 p. (deel 2) | € 24,95 (HC)
Zwarte periode
De Franse tekenaar Pascal Rabaté brengt in De Nederlaag de gevolgen van de Duitse Blitzkrieg op het Franse volk in beeld. We willen hierbij de nadruk leggen op "in beeld brengen", want de man heeft weinig woorden nodig om zijn verhaal over te brengen op de lezer. En wanneer Rabaté zijn tekeningen wel opvult met teksten zit daar de nodige dosis, soms vrij sarcastische, humor in.

Gelukkig maar, want het verhaal omhelst een zwarte periode in de Franse geschiedenis. Het land werd in 1940 in nauwelijks enkele weken onder de voet gelopen door het Duitse leger. Door middel van soldaat Videgrain kruipen we in de huid van een doordeweekse Fransman en hoe hij en zijn omgeving die eerste weken van de Tweede Wereldoorlog ervaren. Het begint voor Videgrain met een kleine opdracht waarna hij op zoek gaat naar zijn regiment. Wanneer hij dat eindelijk gevonden heeft, blijkt Frankrijk gecapituleerd te hebben. In het tweede deel is hij een krijgsgevangene en moet hij op weg naar Duitsland.

In beide delen weet Rabaté de ellende van de gewone burgers in het verhaal te integreren door de verschillende mensen die Videgrain ontmoet. Ook de soms onmenselijke houding van de Duitse veroveraar ten opzichte van soldaten en Franse burgers krijgt zijn plaats in het verhaal. Toch geeft Rabaté een beetje toe aan de pure commercie door van zijn hoofdpersonage een held te maken en door hem te laten ontsnappen.

Rabaté is een striptekenaar die al veertig jaar meedraait in het wereldje. Hij won in zijn loopbaan al verschillende prijzen. Dat betekent niet dat de man op zijn lauweren is gaan rusten. Met De Nederlaag bewijst hij nog maar eens dat hij met zijn tekeningen het verhaal nagenoeg tot leven doet komen. De manier waarop Rabaté De Nederlaag heeft getekend, past perfect in het plaatje van de jaren 1940. De galgenhumor waarmee het scenario doorspekt is, vind je ook terug in de tekeningen.

De Nederlaag is een tweeluik dat je in één adem kan uitlezen terwijl je geniet van Rabatés tekenwerk.
PETER ROTTHIER --- april 2019