Het Narrenschip 6
DEEL 6 VAN ZEVENDELIGE CYCLUS IN NEGENDELIGE REEKS
Het Narrenschip 6
KLIK
voor andere strips van
Turf
HET NARRENSCHIP 6
Bochtenwerk

Turf
Daedalus | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Meesterlijke beheersing
Koning Clemens is dankzij de mysterieuze magister die op de achtergrond opereert, terug aan de macht gebracht. De usurpator en voormalig Groot Coördinator, Ambrosius, werd gevangengenomen en zijn geheugen wordt door diezelfde magister gewist. Intussen zitten prinses Chlorente en haar nar Arthur nog altijd in het gevaarlijke "Buitenland". Ze worden door een naamloze en niet al te snuggere robot geholpen om terug te keren. En dan zijn er nog de politiemannen Baltimore en de sergeant die op hun manier een verklaring te vinden voor de raadselachtige gebeurtenissen in Gekwater en daarbuiten.

Veel actie op veel fronten, dus, in dit zesde deel, dat in het Frans al in 2007 verscheen maar nu pas vertaald wordt door Daedalus. Schrijver en tekenaar Turf heeft de touwtjes echter perfect in handen, met een aanstekelijk verteltempo en een hypertoegankelijke tekenstijl waarmee hij heel veel dynamiek creëert. Opvallend zijn de gedurfde bladindelingen, die wat speels lijken, maar in de praktijk zorgvuldig uitgekiend en heel functioneel blijken te zijn, zoals wanneer je mee met Clemens afdaalt naar de geheimzinnige grot van de magister. Ook weet hij steevast geweldig gebruik te maken van beeldtaal. Zo zijn de opzichtige rood-witte motieven een heerlijke bron van herkenbaarheid en is het kleurboekstijltje ideaal om de dromen van de protagonisten weer te geven. Het gebruik van doorsnedes wanneer de personages door tunnels dwalen of wenteltrappen afdalen, maakt hun zoektocht nog meer intrigerend en fascinerend. Het lijkt soms allemaal wat vergezocht en arty-farty bij Turf, maar vergis je niet, er zit altijd een soort wiskundige redenering achter waarmee hij je gedecideerd naar het doel voert. De vergelijking met Andreas dringt zich soms wat op, maar Turf weet ons meer te ontspannen, met minutieus uitgewerkt camerastandpunten die het lezen vergemakkelijken. Hij schuwt daarbij het experimenteren niet, maar doet dat telkens ten dienste van het verhaal. Dit is werk van een man die zijn vak onmiskenbaar meesterlijk beheerst. Absolute klasse!

De eerste cyclus van Het Narrenschip bestaat uit zeven delen, waaraan Turf zowat vijftien jaar werkte en die we in het Nederlands in twee vlagen leerden kennen. Destijds zat Blitz/Talent er met de vertalingen vrij dicht op, maar om duistere redenen werd de reeks stopgezet en werd ze deel van de gigantische, onvoltooide erfenis van die uitgeverij. Daedalus raapte enkele jaren geleden het stokje weer op en is nu op een deel van de voltooiing van de eerste cyclus. En dat verdient een ovatie of nog meer. Mocht er een Nobelprijs bestaan voor het van de vergetelheid redden van wat zonder meer tot het beste hoort wat de stripgeschiedenis heeft voortgebracht, dan zou Daedalus met Het Narrenschip een uitstekende kanshebber zijn.
PETER D'HERDT --- juli 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: