De Nachtuil integraal
COMPLETE TRILOGIE IN LUXE-UITVOERING OP GROOT FORMAAT MET EX LIBRIS
De Nachtuil integraal
KLIK
voor andere strips van
Romain Hugault


KLIK
voor andere strips van
Yann
DE NACHTUIL integraal
1. Heksen van de Nacht - 2. Kameraad Lilya - 3. Wulf & Lilya

Romain Hugault + Yann
Silvester | 144 p. | € 79,95 (HC)
Zijn geld waard
Silvester bundelt van goudhaantje Romain Hugault de twee trilogieën De Nachtuil (2009-2011) en Edelweiss (2012-2013) op scenario van Yann die het pad effenden naar hun recentste succes Angel Wings. Van deze laatste zal al zeker een derde cyclus komen... en misschien leiden de drie cyclussen ooit naar een gelijkaardige integrale uitvoering op groot formaat. Deze luxes zijn geen handig formaat om het hele verhaal nog eens te lezen, maar de uitvoering is subliem. Je kan de feilloze tekeningen met de onlosmakelijk herkenbare inkleuring nog meer in detail bewonderen. Achterin steekt een op vierhonderd exemplaren genummerde ex libris in een ingeplakt plastiek hoekje. Dit is volgens ons zijn geld waard, zeker in vergelijking met het povere aanbod dat andere luxes weleens bieden, of integendeel helemaal niet bieden. Hieronder herhalen we onze oude besprekingen van de delen 1 en 3.


DE NACHTUIL 1: Heksen van de Nacht (2009)
Pilotenstrips zijn niet meteen ons ding. We hebben het steeds moeilijk om onder de brillen en helmen van piloten de personages te herkennen en weten daarom soms niet of een piloot aan de winnende hand is bij een luchtgevecht of niet, want het vliegtuig waarin ze vliegen kunnen we meestal niet van dat van de vijand onderscheiden. In De Nachtuil gaat het gelukkig niet alleen over mooie plaatjes met vliegtuigen in actie. Yann is er de scenarist wel naar om in de eerste plaats het karakter van zijn personages op te bouwen en hun een verleden te schenken als dat van belang is voor het verhaal, wat in dit geval zeker geldt.
Lilya, een Russische heldin van de lucht, wordt tegen haar zin voor propagandadoeleinden ingezet. In andere gevallen wordt ze, ondanks haar verbluffende staat van dienst, niet voor vol aanzien door de legerleiding omdat ze een vrouw, "een apin", is. Door haar door Romain Hugault aantrekkelijk in beeld gebrachte lichaam in de strijd te werpen, overhaalt ze de kolonel om tegen de Duitsers aan het Oostfront te strijden. En dat is nodig want de Luftwaffe beheerst er het luchtruim. Het is nu aan Lilya en haar eskader "Heksen van de Nacht" om de Duitsers het vuur aan de schenen te leggen. Aan de andere kant van de grens loopt Oberleutnant Wulf rond, een gedreven, maar rebelse piloot die er anti-nazistische meningen op nahoudt.
De Nachtuil is zeker niet Yanns beste verhaal. De pogingen tot humor vloeken te vaak met de dramatische en historische toetsen die hij er ook nog in kwijt wil. Alle lof is er wel voor Hugault die met zijn digitale kleurdoos aardig uit de voeten kan om sfeer, belichting, volume en diepte te scheppen. Of het nu om een vliegtuig of een naakt vrouwenlichaam gaat: het ziet er allemaal uit om in te lijsten.


DE NACHTUIL 3: Wulf & Lilya (2011)
Terwijl Ivan genadeloos verder oprukt richting Berlijn, trachten de laatste piloten van de Luftwaffe zoveel mogelijk schade te veroorzaken. Veel meer dan een luis in de pels stelt dit niet meer voor, maar de bescheiden Duitse overwinningen vreten wel degelijk aan de Russische moraal. De Tweede Wereldoorlog is uitgedraaid op een verschrikkelijke vernietigingsoorlog waarin iedereen vreselijke verliezen geleden heeft. Zo verloor Oberleutnant Wulf tijdens de bombardementen op Dresden zijn dochtertje. Wulf schildert de staart van zijn vliegtuig zwart en gaat gedrevener dan ooit op jacht naar de vijand. Al snel zit Wulf aan vijftig overwinningen, wat hem promotie oplevert. Niemand minder dan de Führer zelf zal de eikenbladeren opspelden. Bovendien kan de Luftwaffe de Führer nog wat extra aanbieden. Lilya, een gevangengenomen rode heks, wordt met hetzelfde vliegtuig dat Wulf naar Berlijn moet brengen, meegenomen...
Yann schetst ons een beeld van de laatste dagen van de Luftwaffe aan het Oostfront. Geplaagd door een tekort aan brandstof en ervaren piloten wordt de eens zo trotse luchtmacht vleugellam gemaakt. Ondertussen beseft ook Hitler dat de dagen van zijn rijk geteld zijn. Een reden te meer voor hem om steeds meer mensen de dood in te sturen. Het valt de beroepssoldaten dan ook steeds zwaarder om te strijden voor een ideologie waar ze vaak zelf niet helemaal achter staan. Wulf is zo iemand. Militair in hart en nieren, maar met een afkeer van de nazi-ideologie. Aan Russische zijde is er dan weer de veerkrachtige Lilya. Zij heeft zich een weg gevochten naar het heldendom en wil na eerdere gebeurtenissen nog maar één ding: wraak nemen op de Duitsers. Beide karakters werden doorheen de reeks mooi uitgewerkt en weten de lezer zeker en vast aan te spreken.
Romain Hugault bevestigt met De Nachtuil dat luchtvaartstrips volledig terug zijn. Zijn tweeluik Boven de Wolken en het one-shot De Laatste Vlucht was tekentechnisch verfrissend te noemen. Met De Nachtuil doet hij er nog een schepje bovenop. Hij creëert een realisme dat voorheen ongekend was en maakt van verfrissend verbluffend... We kunnen hier nog honderden superlatieven aan toevoegen. Neem Hugaults werk vast in de stripwinkel, geniet van die eerste aanblik en bedenk dat De Nachtuil bovendien nog een mooi en meeslepend verhaal bevat. Een terechte topper.
DAVID STEENHUYSE / JACKY CORNELIS --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: