De Muziekdoos 1
COMPLEET VERHAAL
De Muziekdoos 1
 
DE MUZIEKDOOS 1
Welkom in Pandoria

Gijé + Carbone
Dupuis | 56 p. | € 6,95 (SC/VL) • € 7,15 (SC/NL)
Pixar gaat wild
Er was eens... want zo beginnen alle mooie sprookjes. Er was eens een meisje, Nalo, dat vandaag acht jaar wordt. Maar het is een feest in mineur. Haar mama is recent gestorven en zonder mama mag en kan je niet feesten. Haar papa probeert Nalo alsnog op te beuren en geeft haar een bijzonder cadeau: een muziekdoos met daarop een glazen sneeuwbol. Het rare geschenk was het lievelingsvoorwerp van haar mama Annah. Nalo is in de wolken. Op haar kamer merkt ze plots iets raars, er lijkt iets te bewegen in de bol! Ze kijkt opnieuw en ziet er een meisje in die in poedersneeuw "Help" schrijft. Wat is dit?! Met behulp van wat instructies van het meisje in de muziekdoos, raakt Nalo zelf in de doos. Ja, dat kan allemaal in echte sprookjes. Achter de besneeuwde heuvel ontdekt Nalo een hele stad, Pandoria. Het krioelt er van rare kwieten en andere monsters, maar dat zijn zorgen voor later. Nu moet ze vlug het meisje helpen.

De Muziekdoos is de eerste strip van de jonge Belg Gijé alias Jérôme Gillet. De animator en illustrator is dé revelatie van het album. Lichtjes refererend naar Pixar pakt hij ons moeiteloos in met zijn wilde, kleurrijke tekeningen. De feeërieke lichtinval doorheen de sneeuwbol geven de goed opgebouwde platen nog wat extra magie mee. Wat een binnenkomer! De debutant krijgt dan ook een mooi geschenk van de Franse scenariste Carbone (Bénédicte Carboneill).De voormalige schooldirectrice bouwt haar verhaal prima op en houdt de spanning erin. Helaas vergaloppeert ze zich wat tegen het eind van het verhaal waardoor ze de plot te snel afhaspelt en te eenvoudig houdt. Ook de keuze om het hele Pandoria-verhaal te situeren binnen de vier muren van het donkere huis van het meisje begrijpen we niet. En we zaten al opgesloten in een sneeuwbol. Maar het weinige dat we mochten zien van Pandoria boeit ons nu al mateloos. Wat een potentieel heeft die origineel opgebouwde wereld! Achter elke hoek, achter elk personage, kan een geweldig verhaal schuilen. Maar nogmaals: wat hadden we zin om uit dat donkere huis te ontsnappen. We hebben er alle vertrouwen in dat we samen met Nalo in het volgende album wel die nieuwe wondere wereld mogen verkennen. En dan kan Gijé echt helemaal wild gaan.

Welkom in Pandoria heeft wat last van eerstedeeltjesstress. Met een geweldige tekenaar aan boord heeft deze pure jeugdreeks alvast het potentieel om door te breken. Te ontdekken.
WOUTER PORTEMAN --- januari 2019