De Muizen van Leningrad 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
De Muizen van Leningrad 1
KLIK
voor andere strips van
Thomas Du Caju


KLIK
voor andere strips van
Jean-Claude van Rijckeghem
DE MUIZEN VAN LENINGRAD 1
Ik Ben Chapayev!

Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem
Dupuis | 48 p. | € 7,95 (SC)
Niet alleen voor fanboys
Leningrad, 1962 (1962 op pagina 1, 1964 op de achterflap...). Tijdens een concert wordt een aanslag verijdeld. De verdachte wordt gearresteerd en naar het naburige commissariaat gebracht. Het relaas van de verdachte brengt ons terug naar het Leningrad van 1941. Maxim, Pyotr, Anka en Grygori, vier kinderen, vrienden met een diverse achtergrond binnen de Sovjetstructuur, zijn samen op zomerkamp in Lychkovo. Ver van alle zorgen lijkt het. Dat is echter buiten het Duitse leger gerekend. Hitlers bommenwerpers gooien hun dodelijke lading op het station van Lychkovo. Hierbij komen honderden kinderen om. Het viertal ontkomt en baant zich een weg naar de Sovjetstellingen om zichzelf in veiligheid te brengen. Terug in Leningrad balanceert de bevolking tussen de angst voor de Duitse agressor en het repressieve Stalinisme dat met de nodige paranoia om zich heen slaat en het dagelijkse leven bepaalt.

Opnieuw werken Jean-Claude Van Rijckeghem en Thomas Du Caju samen aan een stripproject rond de Tweede Wereldoorlog. Deze keer is de setting Leningrad. De stad waar de Duitsers dood en verderf zaaiden tijdens een 2,5 jaar durend beleg, maar die ze nooit in handen zouden krijgen. In dit eerste luik leren we de vier hoofdrolspelers kennen, vier tieners die hun weg zoeken in het leven. Al snel verliezen de kinderen hun onschuld. Iedereen moet immers zijn steentje bijdragen in de strijd tegen de Duitsers. Dit is niet vrijblijvend, want achter elke deur kijkt het Stalinistische regime mee. Dit duistere sfeertje geeft het verhaal ook weer extra diepgang. Geen saaie geschiedenisles dus, wel een rasecht avonturenverhaal.

We zijn overigens erg benieuwd hoe de eindjes aan elkaar geknoopt gaan worden in het tweede deel... Wat is de link naar de verijdelde aanslag in 1962? Deze vraag houdt ons namelijk al vanaf pagina 6 bezig.

Thomas Du Caju trakteert ons weer op dynamische oorlogsscènes vol actie. Het klinkt misschien luguber, maar de scène waarin een Duitse bommenwerper overvliegt en het station van Lychkovo in lichterlaaie zet, is om duimen en vingers van af te likken. Het tekenwerk alleen al maakt dat deze strip niet enkel voor fanboys van verhalen over de Tweede Wereldoorlog bestemd is, maar een veel breder publiek kan aanspreken.
JACKY CORNELIS --- september 2019