Millennium 5
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
VOORLAATSTE DEEL VAN DE REEKS
Millennium 5
KLIK
voor andere strips van
François Miville-Deschênes


KLIK
voor andere strips van
Richard D. Nolane
MILLENNIUM 5
De Schaduw van de Antichrist

François Miville-Deschênes + Richard D. Nolane
INdruk | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 17,95 (HC)
Bijblijven
De reeks Millennium zal ons om meerdere reden bijblijven. Via drie verschillende uitgeverijen heeft het veertien jaar geduurd om vijf albums uit te geven. De laatste twee delen verschenen bij de kleine uitgeverij INdruk. Zij zijn selectief met hun uitgaven, maar wat ze doen is wel kwaliteit. De belangrijkste reden dat Millennium ons zal bijblijven, is dat het gewoon een sterke reeks is.

Het middeleeuwse fantasyverhaal van Richard D. Nolane (bekend van onder andere Wunderwaffen) en François Miville-Deschênes draait om de zoektocht van reliekenhandelaar Raedwald de Saks naar de waarheid over de buitenaardse wezens die bekend staan als Sylfyden. Zij nemen belangrijke sleutelposities in tijdens het Romeinse Rijk rond het jaar 1000. Paus Vladimir is onbedoeld een werktuig, net als de Franse koning Hugo. De monniken van Cluny (die we ook kennen uit de integrale uitgaven van Ramiro) spelen opnieuw een bedenkelijke rol. Ook wordt de wereld bevolkt door trollen en andere minder vredelievende wezens.

De gekozen periode, die dient als uitgangspunt van scenarist Nolane, is erg interessant en hij zorgt ook voor een goed leesbaar en spannend verhaal. Na dit deel 5 verscheen er nog een voorlopig laatste deel dat getekend is door de Argentijn Roberto Viacava. Hopelijk verschijnt ook dit laatste album onder de vleugels van uitgeverij INdruk.

De tekeningen van rastalent Miville-Deschênes spreken voor zich. Helaas is zijn portfolio nog bescheiden in omvang met Millennium, Heroveringen en zeer recent nog het uitstekende one-shot Zaroff. Zijn tekeningen zijn sfeervol, gedetailleerd en getuigen van een grote klasse. Zeker een van onze favoriete tekenaars van het moment.

Millennium is voor ons een van de beste reeksen in de categorie middeleeuwse fantasy.
DAI HEINEN --- juli 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: