Michel Vaillant seizoen 2 8
Michel Vaillant seizoen 2 8
KLIK
voor andere strips van
Benjamin Benéteau

KLIK

voor andere strips van
Denis Lapière

KLIK

voor andere strips van
Philippe Graton
MICHEL VAILLANT seizoen 2 8
13 Dagen

Benjamin Benéteau / Vincent Dutreuil + Denis Lapière / Philippe Graton
Graton | 56 p. | € 7,95 (SC) • € 15,95 (HC)
Terug naar het F1-circuit
13 Dagen is inmiddels het achtste album in het tweede seizoenreeks van Michel Vaillant na de zeventigdelige reeks van bedenker Jean Graton. Na zeven albums wordt het roer helemaal omgegooid in dit nieuwe verhaal. De Griekse tekenaar Vincent Dutreuil is inmiddels de assistent van Benjamin Benéteau die tot en met deel 6 de assistent was van Marc Bourgne. Daarnaast kiest het team ervoor om terug naar de basis van de reeks te gaan, het Formule 1-circuit.

De vorige zeven albums vormden samen een cyclus waarin het racegebeuren geregeld op de achtergrond belandde. We maakten terug kennis met de kinderen van Michel en Jean-Pierre. In het vijfde album, Heropstanding, nam de stripwereld voorgoed afscheid van Jean-Pierre, een van de belangrijkste nevenpersonages in de reeks. In 13 Dagen is de dood van Jean-Pierre nog een vage herinnering. Hij duikt in de openingsscène op in een nachtmerrie van Michel. Voor de rest is er geen spoor meer van de kinderen en beperkt het scenario zich tot een puur raceverhaal. Michel heeft dertien dagen om zich opnieuw klaar te stomen voor een Formule 1-wedstrijd. Voor hem is het een eeuwigheid geleden dat hij nog zo'n machine bestuurd heeft, dus wordt het geen sinecure om op die korte tijd opnieuw een volwaardige F1-piloot te worden.

Het album geeft ons een inkijk op de manier waarop Michel wordt klaargestoomd voor de race. De piloot krijgt zelfs een lesje apneuduiken tijden zijn voorbereiding. Voor de rest heeft het verhaal weinig om het lijf. Dat geeft de makers echter wel de gelegenheid om nog eens een volwaardig racealbum te maken rond deze stripheld.

Op het tekenwerk valt weinig aan te merken. Vooral de racepassages zijn om van te smullen en zullen heel wat fans van de originele reeks doen likkebaarden. 13 Dagen is trouwens ook het bewijs dat je het niet altijd te ver moet gaan zoeken om een degelijk album rond een racepiloot te maken. Toch is het jammer dat de andere personages uit de familie Vaillant, die aan het begin van dit tweede seizoen opdoken, in dit album vergeten worden. Uiteindelijk hadden ze toch bewezen dat ze perfect zouden passen in Team Vaillant en konden ze zonder probleem ingepast worden in dit verhaal.
PETER ROTTHIER --- september 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: