McCurry NY 9/11
COMPLEET VERHAAL
McCurry NY 9/11
KLIK
voor andere strips van
Jean David Morvan
McCURRY NY 9/11
Jung Gi Kim + Jean David Morvan
Arboris (Arboris XL) | 136 p. | € 16,95 (SC) • € 24,95 (HC)
Kandidaat voor strip van het jaar
Er zijn soms van die foto's die je altijd bij zullen blijven. Aan deze wijsheid werden we twee weken geleden weer herinnerd toen we lazen dat fotograaf Charlie Cole was overleden. Zijn beroemdste foto was van Tankman in 1989 tijdens de protesten op het Tiananmenplein in Peking. Deze foto werd in 1990 ook gekozen tot World Press Photo van het jaar.

Een nog beroemdere foto is Meisje met de Groene Ogen, ook wel bekend als Afghan Girl, gemaakt in 1984 door de Amerikaanse fotograaf Steve McCurry tijdens de burgeroorlog in Afghanistan. Pas nadat deze iconische foto in 1985 werd geplaatst op de cover van National Geographic kreeg McCurry de lof die hem toekomt. En juist over deze bijzondere fotograaf verschijnt een heus stripalbum in de collectie Arboris XL van uitgeverij Arboris.

Dit album bundelt op maar liefst 136 bladzijden vol tekeningen en foto's uit het archief van McCurry. De combinatie van foto's en strips doet ons vaak de wenkbrauwen fronsen, vooral als we dan denken aan de Photoshoptekeningen in I.R.$., maar daar is hier zeker geen sprake van. Vergelijk het maar met de drie delen en d eintegrale van De Fotograaf zoals die zijn verschenen in de collectie Vrije Vlucht.

McCurry heeft veel van de wereld gezien en heeft tijdens zijn werk de dood al een paar keer in de ogen gezien. Scenarist Jean David Morvan en tekenaar Jung Gi Kim verwerken het verhaal van McCurry in een zeer leeswaardig album waarin tekeningen worden afgewisseld met foto's van McCurry. De stijl van Kim is soms wat ruw en schetsmatig, maar zorgen ook voor een sfeer die past bij de foto's. Morvan schrijft alles in een pakkende manier aan elkaar.

Een groot deel van het verhaal gaat over die bewuste dag in New York wanneer McCurry veel foto's maakt van de twee torens en de bijna apocalyptische taferelen die zich dan voordoen. Zijn haat-liefdeverhouding met Afghanistan vormt een ander belangrijk deel. Bijzonder zijn ook zijn ontmoetingen met de Afghaanse krijgsheer Ahmed Massoud. Over hem is eerder nog een deel verschenen in de collectie Rebels van uitgeverij Casterman. Steve McCurry heeft veel historische momenten meegemaakt en deze hebben ook geleid tot mooie en pakkende foto's. En nu verschijnt er dus een bijzonder stripverhaal van, een uitgave die wij zeker zullen opnemen in ons eindejaarsoverzicht. Het is mooi, pakkend en indringend, net zoals de foto’s van McCurry.

Tot slot, voor lezers die zich afvragen wie het meisje met de groene ogen is. Haar echte naam is Sharbat Gula. McCurry nam de foto in een vluchtelingenkamp waar zij was opgenomen nadat haar ouders omkwamen bij een gevecht met een Russische gevechtshelikopter. Vele jaren later ontmoette McCurry haar opnieuw. Daarover vertelt hij ook in dit album.
DAI HEINEN --- september 2019