Mausart 1
COMPLEET VERHAAL
Mausart 1
KLIK
voor andere strips van
Gradimir Smudja
MAUSART 1
Gradimir Smudja + Thierry Joor
Silvester | 48 p. | € 7,95 (SC) • € 17,95 (HC met A3-kunstdruk)
Met een staartje
Gradimir Smudja is een fantastisch tekenaar: zijn fijne lijnvoering en prachtige inkleuring zorgen ervoor dat hij zeker een top-10 plaats in onze geheel persoonlijke rangschikking bekleedt. Gradimir Smudja is jammer genoeg een nogal speciale scenarist. Hoewel de vier delen van zijn Het Kunstbordeel nog altijd binnen handbereik staan, hebben we niet snel de neiging om die nog eens uit de kast te halen: de verhalen zijn en blijven redelijk ondoorgrondelijk. Toen we de eerste platen van deze Mausart onder ogen kregen (er hangen er enkele in het Belgisch Stripcentrum), werden we als vanouds van onze zijden kniekousen geblazen, maar hielden we ons hart vast voor eventuele rare plotwendingen. Gelukkig bleek al snel dat de tekenaar Thierry Joor, uitgavedirecteur bij Delcourt, onder de arm had genomen om zijn project mee vorm te geven.

Mausart is niemand minder dan Mozart in muisvorm, die samen met zijn familie in de piano van hofcomponist/wolf Salieri woont en gebeten is door de muziekmicrobe. Ook al telt het verhaal maar tweeëndertig pagina's, het is duidelijk dat de twee mannen heel wat plezier hebben beleefd aan de antropomorfe dierenversie van het jonge leven van de alombekende componist. Het extra schetskatern (met voorwoord van Joor) zet dit nog eens extra in de euh... verf.

Een tweede deel is al aangekondigd in het Frans. Het brengt het muisje naar Venetië. Smudja is momenteel bezig aan een strip over Claude Monet. Ondertussen geeft de tekenaar ons weer voldoende reden om te genieten van zijn prachtige aquarellen. Deze Mausart zal in elk geval nog vaak uit onze kast komen trippelen.
MARIO STABEL --- juni 2019