De Magneet
COMPLEET VERHAAL
De Magneet
 
DE MAGNEET
Lucas Harari
Scratch Books | 148 p. | € 29,90 (HC)
Ontdekking
Architectuurstudent Pierre liet zijn academische scriptie over de thermen van het Zwitserse Vals varen omdat hij werd overvallen door waanbeelden en een psychotische drift om te schrijven over zijn onderwerp. Hij werkt nu in een bar waar zijn voormalige leraar hem komt opzoeken. Door het gesprekje beslist Pierre terug naar Vals te gaan. Hij geeft zijn beste vriend de toestemming om zijn vriendin te versieren zodat er geen sprake is van een bittere breuk en hij reist naar Zwitserland. Daar aangekomen raakt hij verslingerd aan het hoekige gebouw van architect Peter Zumthor dat wat afstandelijk en grimmig oogt, maar op Pierre een mysterieuze en — jawel — magnetische aantrekkingskracht uitoefent. Eenmaal in het gebouw merkt hij vreemde dingen op. Plots opduikende en weer verdwijnende deuren bijvoorbeeld, een labyrintervaring, maar ook een andere aanwezige die de geheimen van het gebouw wil ontrafelen. En dan is er ook nog de oude man in de Alpen die hem een verhaal vertelt over een vreemdeling die stenen kon doen zweven...

De in 1990 geboren Franse tekenaar Lucas Harari studeerde zelf ooit architectuur, maar richtte zich daarna op een studie decoratieve kunsten. In 2015 studeerde hij af. Twee jaar later kwam hij met De Magneet op de proppen, zijn stripdebuut en het voorlopig enige album dat hij publiceerde. Het is een debuut dat kan tellen. Het minimalistische kleurenpalet met rode tinten, verzadigd blauw en veel grijs en een sterk gebruik van zwartvlakken die het vervreemdend effect versterken. Zijn trefzekere klare lijn die doet denken aan de Spanjaard Daniel Torres of dichter bij huis het duo Pjotr en Meynen (thanks, Willem Ritstier, voor deze vergelijking!), ooit de makers van de heerlijke retrostrips De Avonturen van Tommy Gun & Marion Lee en De Terugkeer van Roxane.

De Magneet is een ware ontdekking. Niet alleen van een artiest die ons in de toekomst nog vaak zal verrassen, hopen en verwachten we, maar ook als kennismaking met een kuuroord dat werkelijk bestaat en in 1996 werd voltooid. Door deze strip lijkt dat oord ons niet bepaald uitnodigend om daarheen te reizen.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019