Magic Wind 1-2
COMPLETE VERHALEN
Magic Wind 1-2
KLIK
voor andere strips van
José Ortiz


KLIK
voor andere strips van
Gianfranco Manfredi
MAGIC WIND 1-2
1. Fort Ghost - 2. Klauwen

José Ortiz / Giuseppe Barbati / Bruno Ramalla + Gianfranco Manfredi
Dark Dragon Books | 96 p. | € 14,95 (SC)
Allesbehalve doorsnee western
Een oude Sioux-indiaan vindt onderweg een blanke jongeman buiten bewustzijn. Hij besluit hem mee te nemen naar het dorp om hem op te lappen. De man weet helemaal niks meer: Wie is hij? Wat heeft hij meegemaakt? Al snel wordt duidelijk dat het om Ned Ellis gaat, een Amerikaanse soldaat die betrokken was bij een treinongeluk en waarvan men dacht dat hij dood was. De Sioux noemen hem Magic Wind, de witte sjamaan.

Uitgeverij Dark Dragon Books valt meteen met de deur in huis door twee lange verhalen tegelijkertijd te publiceren. In het eerste album komen we meer te weten over het treinmysterie. Drie jaar na dato wordt die gebeurtenis opnieuw opgerakeld en journalist Willy "Poe" Richards gaat op onderzoek naar de echte oorzaak. De slachtoffers waren allemaal soldaten onder bevel van luitenant Barry Lomax, die wapens en munitie in een gepantserde wagon richting Mugby Junction reden. Vreemd genoeg overleefde Lomax en stierf de rest.
Onderweg naar de plaats delict ontmoeten Poe en Magic Wind elkaar op de trein nadat laatstgenoemde een bizonjager uit de trein gooide. Al snel heeft Poe door dat hij iets te maken heeft met zijn te onderzoeken zaak: Magic Wind draagt een legerbroek, heeft een litteken op zijn voorhoofd en hij weet amper iets te vertellen over zichzelf. Zo zetten beiden hun zoektocht gezamenlijk verder en komen ze terecht in Mugby Junction, intussen een spookstad. Daar geeft gastheer Scully de twee onderdak in zijn hotelletje, maar al snel blijkt er iets niet pluis nadat hij hun iets te drinken gaf en zelf niet wilde meedrinken. Het is kristalhelder dat Lomax en zijn kompaan, zakenman Hogan, het gemunt hebben op Poe, in de hoop dat de echte waarheid nooit aan het licht komt. En dan moet het spannende nog gebeuren, nadat Ned Ellis en Lomax oog in oog staan in Fort Ghost.

Het tweede album is dan weer een echt indianenverhaal. De Sioux zitten rustig te baden totdat een adelaar een kind (Cut Feather) grijpt en wegvliegt. "One who is killing himself" (wat een namen toch) kan hem niet redden en het groepje keert gedesillusioneerd terug. Shinny Moon voelt zich verantwoordelijk. Ze spreekt steeds over "One who speaks with eagles", de broer van "Flat Nose". Het is al snel zo klaar als een klontje dat de twee broers iets te maken hebben met de verdwijning en dan kan Magic Winds zoektocht beginnen.

Wat zijn we opgetogen met deze releases. Tekenaars José Ortiz (deel 1), Giuseppe Barbati en Bruno Ramalla (deel 2) zorgen voor grafische verwennerij met gedetailleerde, knap ingekleurde platen en een filmisch tekenperspectief. Scenarist Gianfranco Manfredi daarentegen zorgt voor twee sterke verhalen die blijven boeien. En dat is niet het enige dat Manfredi doet: zo is de Italiaan ook singersongwriter, componist en acteur. Doordat het auteurstrio aandacht besteedt aan het mystieke, zoals geesten, bombastische visioenen en vreemde wezens, willen we Magic Wind geen doorsnee western noemen. Daar is hij veel te speciaal voor. Meer van dit, graag!
SEPPE COOLS --- mei 2019