De Lichten van de Aérotrain
COMPLEET VERHAAL
De Lichten van de Aérotrain
KLIK
voor andere strips van
Aurélien Ducoudray
DE LICHTEN VAN DE AÉROTRAIN
Johann Corgié + Aurélien Ducoudray
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 88 p. | € 24,95 (HC)
Wervelwind
De Aérotrain is een trein die zich op een luchtkussen beweegt op een monorail. Tussen 1964 en 1977 ontwikkelde ingenieur Jean Bertin de Aérotrain die een recordsnelheid haalde van 430 kilometer per uur. Daarmee was dit het snelste luchtkussenvoertuig ter wereld, maar het werd nooit op een commercieel circuit ingezet. Romuald weet er alles van. Samen met een andere hangjongere, Hervé, heeft hij een kamp onder een pijler van de verlaten Aérotrain-spoorlijn. Het zijn trainspotters, hoewel Hervé dat opvat als "treinpisser". Het wordt vast een saaie zomer in de jaren 1980. Hun beste vriendin Mathilde werkt als kassierster in een supermarkt en hangt met hen rond in discotheken. Mathilde en Hervé houden er een seksuele relatie op na, maar ze zijn geen koppel. Wanneer Hervé van zijn scooter wordt gereden door een meisje dat in de buurt komt wonen, treedt Lucie in het leventje van de drie vrienden. Ze weet hen alle drie om de vinger te winden, maar Lucie is een leugenaarster en dat leidt naar situaties die sommige potjes doen overkoken. De gevolgen zijn onvoorstelbaar. Wie goed doet, goed ontmoet? Vergeet dat maar. Die zomer in de jaren 1980 verandert het leven van drie jongeren voorgoed, maar niet ten goede...

Nostalgie naar de eighties? Check. Herinneringen aan oude jeugdliefdes en het rondhangen met vrienden tijdens lange zomers waarbij de verveling weleens de kop opstak? Check. Het uithalen van kattenkwaad? Check. Hoewel we ons moeten verplaatsen naar Franse jongeren zijn de gedeelde ervaringen en sentimenten universeel. Ook Amerikanen zouden hier garen uit kunnen spinnen voor ineens een komische zomerthriller in de cinema. In de ontwikkeling van het drama zit een zekere logica met een wervelwind aan verrassingen. Van scenarist Aurélien Ducoudray lazen we de voorbije jaren al enkele straffe tweeluiken (Te Mooi Om Waar te Zijn, Moeder Rusland, De Honden van Pripyat), ook met dit album weet hij uitermate te boeien. De personages trekken je aan. In andere omstandigheden zouden ze wellicht te marginaal overkomen en zou je er geen zier om geven.

Ducoudray heeft de debuterende tekenaar Johann Corgié — die al jarenlang actief is als inkleurder — dus een cadeau gegeven om te kunnen excelleren. Corgié zet in tekening én kleur de hele tijd de juiste sfeer neer en accentueert dat met knappe perspectieven, veelzeggende close-ups en modernere lijneffecten in de scènes die er toe doen.

Doet dit album er ook toe? One-shots krijgen in winkels meestal maar één kans om opgepikt te worden voordat een nieuwe stroom strips hen naar verkoopbakken met oudere strips verdrijven. Wij gaven het een kans. we nodigen je graag uit hetzelfde te doen. Bewaar het desnoods voor een vervelende zomerdag waarop je geen andere verplichtingen hebt.
DAVID STEENHUYSE --- juni 2019