De Levende Dood
COMPLEET VERHAAL
De Levende Dood
KLIK
voor andere strips van
Alberto Varanda


KLIK
voor andere strips van
Olivier Vatine

KLIK

voor andere strips van
Stefan Wul
DE LEVENDE DOOD
Alberto Varanda + Olivier Vatine naar de roman van Stefan Wul
Dark Dragon Books | 72 p. | € 19,95 (HC)
Buitenbeentje
De toekomst. Bij het bergen van oude wetenschappelijke boeken op de Aarde verongelukt Lise, het dochtertje van een archeologenechtpaar, door te vallen in een diepe put. Een inktvisachtig wezen (zie ook het verstripte Niourk van Stefan Wul) maakt contact met het ontzielde lichaam, maar het geeft het lichaam terug aan het stel. Op Mars wordt Joachim, een in ongenade gevallen wetenschapper, uitgenodigd door Martha, de steenrijke moeder van het meisje. Ze heeft zich op de Aarde teruggetrokken in een afgelegen, somber kasteel. Hij krijgt het verzoek Lise weer tot leven te wekken via kloning. Net zoals bij Frankenstein loopt het laten oprijzen uit de doden gruwelijk mis... Wanneer alle onheil losbarst, stijgt je leestempo met een ongemakkelijk aanvoelende cadans. De maniakele streepjesmaalstromen stuwen je voort in de sinistere decors. Tegenover het monsterlijke staat de pure schoonheid van Martha die weet wat ze wil en ook krijgt wat ze wil.

Kan je je André Franquins Zwartkijken voor ogen halen? Elk zwart vlak daarin bestaat uit duizenden piepkleine streepjes en arceringen. Alberto Varanda heeft het geluk gehad Franquin te ontmoeten toen hij Zwartkijken tekende. Hij legde Varanda zijn bedoelingen en drijfveren uit. Op een gelijkaardige manier, maar meer opgevat als gravures, toog Varanda aan het werk om Stefan Wuls sf-horrorthriller te verstrippen op scenario van Olivier Vatine die zijn briljante beeldregie in storyboards omzette als leidraad voor Varanda's tekeningen. Varanda werkte vijf jaar aan dit album, met slechts een pauze van twee maanden. Aan het kanten parasolletje op pagina 41 werkte hij een hele dag, voor het decor met de seksscène op pagina 38 trok hij anderhalve week uit. En zo barst het van het verbluffende arceerwerk. De inkleuring is bewust sober gehouden om de zwarte lijntjes hun sfeervolle werk te laten doen, maar dit album zou misschien nog krachtiger ogen in zwart-wit.

De Levende Dood is een buitenbeentje in de collectie verstrippingen van Stefan Wuls sf-romans. Buitenbeentjes zijn vaak het meest de moeite waard.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019