Leopoldstad 60
COMPLEET VERHAAL
Leopoldstad 60
KLIK
voor andere strips van
Baudoin Deville


KLIK

voor andere strips van
Patrick Weber
LEOPOLDSTAD 60
Baudoin Deville + Patrick Weber
Anspach | 64 p. | € 14,50 (HC)
Levens doorkruisen
Januari 1960, een drang naar indépendance 'cha-cha-t' al een tijdje door de straten van Leopoldstad, Belgisch Congo.* De Belgische autoriteiten voelen de temperatuur van het Congolese water al geruime tijd verkeerd aan. Terwijl het water in werkelijkheid haar kookpunt heeft bereikt, ziet de Belgische overheid de Congolese onafhankelijkheid nog steeds als een te bespreken meerjarenplan. Nationale trots Sabena blijft dus, ondanks de toegenomen zenuwachtigheid, Belgen en buitenlanders naar de kolonie vliegen. Kathleen is stewardess op een van zo'n vluchten. Ze vliegt, net nu de inderhaast samengeroepen rondetafelconferentie plaatsvindt, voor het eerst naar Leopoldstad. Kathleen wil er in haar vrije tijd een vriendin helpen, die in een gevoelige situatie is beland.

Het is Patrick Weber die feit en fictie hier bijzonder geloofwaardig weet te vermengen. De drang naar onafhankelijkheid liep inderdaad dwars door levens van Belgen, Congolezen en anderen. Heel subtiel toont kunsthistoricus Weber dat onafhankelijkheid minder eenvoudig is dan het lijkt. Het is geen band die letterlijk door te knippen valt. Overal duiken voorziene en onvoorziene connecties, verwikkelingen en intriges op. Kathleen Van Overstraeten, die Weber ook al succesvol opvoerde in Glimlach 58 (zijn thriller over de expo van 1958) mag dan wel fictief zijn, heel wat van wat zij in dit album onder ogen krijgt, had evengoed echt kunnen zijn in het woelige Congo van net voor de onafhankelijkheid. Net dat is de kracht van dit album. Dat dit verhaal een tikkeltje meer zout en peper bevat dan Glimlach 58 doet, helpt evenzeer.

Baudouin Deville doet andermaal wat hem ook al lukte voor Glimlach 58, namelijk de sfeer en de beeldtaal oproepen van de jaren waarover hij tekent. Ja, zijn stijl doet oerklassiek, maar ook oerdegelijk aan. Eerlijk: geen enkele stijl had dit jaren 1960-epos beter in beeld kunnen brengen dan Devilles kundig uitgevoerde Klare Lijn. We zijn maar wat blij dat deze Luikenaar het striptekenen na een pauze weer opnam. Glimlach 58 toonde al niet-verloren-gegaan tekentalent, en Leopoldstad 60 bewijst het opnieuw.

*Het lied Indépendance Cha-Cha van Joseph Kabasele (Grand Kalle) werd in Congo uitgebracht in januari 1960 en toont welke sfeer er in Leopoldstad hing enkele maanden voor de onafhankelijkheid van Congo.
DIEDERIK VAN DE VELDE --- oktober 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: