De Legende van Malemort integraal 1-2
COMPLETE REEKS IN TWEE INTEGRALES
De Legende van Malemort integraal 1-2
KLIK
voor andere strips van
Éric Stalner
DE LEGENDE VAN MALEMORT 1-2
1: 1. Onder het Bleke Maanlicht - 2. De Poort der Vergetelheid - 3. De Gift van het Bloed
2: 4. Als het Nacht Wordt... - 5. ... Verdwijnen de Schimmen 6. Voor Eeuwig...

Éric Stalner
Dark Dragon Books | 152 p. | € 29,95 (HC)
Eindelijk compleet!
De Legende van Malemort of was het nu Malemort tout court? Het doet de stripliefhebber even twijfelen... Maar het gaat hier wel effectief over die reeks die in het begin van deze eeuw als Malemort bij Talent / Blitz verscheen in hun gesmaakte Millennium-collectie. Toen uitgever Ronny Matton op een gegeven moment met de noorderzon verdween, bleven heel wat mensen met gemengde gevoelens achter en dan hebben we het niet alleen over de openstaande rekeningen bij de drukkerijen. Vele reeksen bleven namelijk ten dele onvertaald achter zodat we al dan niet vruchteloos moesten wachten tot een andere partij die in hun portfolio wilde opnemen. Deze Malemort was er zo ook eentje: het zesde afsluitende deel kreeg tot op heden nooit een Nederlandse vertaling, al moeten we hier wel opmerken dat met deel 5 de reeks ook een redelijk bevredigend einde kende.

Scenarist en tekenaar Éric Stalner (in het colofon staat verkeerdelijk inkleurder Jean-Jacques Chagnaud als tekenaar vermeld) vist hier in dezelfde vijver als Yves Swolfs (Legende) en Jean Dufaux (De Klaagzang van de Verloren Gewesten). Verwacht je dus aan een verhaal vol queesten, een vleugje fantasy en een vampier die True Blood-gewijs het pad van de knappe hoofdrolspeelster Anthea kruist. Met een dergelijke thematiek loert een overkill aan clichés nogal eens om de hoek, maar Stalner weet alles netjes te doseren. Bovendien zet hij hier een paar krachtige personages neer die aan je huid blijven kleven als was het een verse tube 2-componentenlijm waar je de dop van kwijt bent. Zo kan deze vergeten reeks dan ook zonder problemen wedijveren met de eerdergenoemde genregenoten.

Fijn nieuws dus dat Dark Dragon Books deze serie vanonder het stof wilde halen en er een mooie tweedelige uitgave van heeft gemaakt. Anno 2019 verwachten we bij een integrale uitgave echter dat ietsiepietsie meer. Het bijhorende "dossier" bestaat nu uit een handvol pagina's met sfeervolle schetsen en dat vinden we te weinig, al moeten we hier ter verdediging aan toevoegen dat de Franstalige integrale uit 2007 ook in een dossierloze versie op de markt kwam. We kunnen ons niettemin goed voorstellen dat deze integrale goed zal verkopen, al was het maar om de reeks na al die jaren eindelijk volledig te hebben.
MARIO STABEL --- februari 2019