Lanfeust Odyssey 10
LAATSTE DEEL VAN DE CYCLUS
Lanfeust Odyssey 10
KLIK
voor andere strips van
Didier Tarquin


KLIK
voor andere strips van
Christophe Arleston
LANFEUST ODYSSEY 10
Karaxaletie de Profetie

Didier Tarquin + Christophe Arleston
Uitgeverij L | 56 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Tijd voor pauze
Lanfeust Oyssey is de derde cyclus over de avonturen van Lanfeust van Troy en wij vinden het ook de minste van de drie. Een harde binnenkomer voor deze bespreking, maar naarmate deze cyclus vorderde, sprak het ons steeds minder aan. Christophe Arleston had er merkbaar minder zin in, de verhaallijn werd steeds dunner en het einde wordt behoorlijk snel afgerond. Eigenlijk zou deel 11 pas het laatste deel worden, maar de auteurs besloten dat het na deel 10 genoeg was.

De Lylth-banshees teisteren Troy en zaaien nog steeds dood en verderf. Ondertussen zitten Lanfeust, Hebus, Cixi en Lanfeusts vier echtgenotes nog steeds bij de goden van Troy. Soms zitten er grappige personages tussen, maar we zijn blij dat Arleston onze helden eindelijk weer ergens anders heen stuurt. De postkoets die wordt voortgetrokken door een soort duizendpoot en de val van Hebus dwars door een huis zijn de grafische hoogtepunten van Didier Tarquin. De grote finale vinden we daarentegen grafisch niet bepaald overweldigend en ook qua verhaal valt het wat tegen.

Nee, dit laatste album zal ons niet bijblijven als het hoogtepunt van 2019 en de auteurs gaan voorlopig ook ieder hun eigen weg. Tarquin schrijft en tekent zijn eigen sciencefictionreeks UCC Dolores en Arleston richt zich op een nieuwe collectie bij de Franse uitgeverij Bamboo. De bedoeling is wel dat er op termijn weer nieuwe, kortere cyclussen van Lanfeust gaan verschijnen. Als ze dan teruggaan naar de sterke wisselwerking tussen Lanfeust en de trol Hebus en de diverse absurde nevenpersonages die de wereld van Troy bevolken, kunnen we nog heel veel moois verwachten, want er zit nog potentieel genoeg in het personage en diens omgeving.

De vraag is of Arleston dit zelf ook zo ziet. Enkele jaren lang werden we bijna overspoeld met nieuwe reeksen die zich in het Troy-universum afspelen, maar meer dan one-shots of drie delen werden het uiteindelijk niet. Amazones van Troy zou langer duren, maar ook hier bleef het na deel 4 stil. En zo blijft de komische spin-off Trollen van Troy de enige vaste waarde in het Troy-wereldje.
DAI HEINEN --- april 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: