Lady Mechanika: De Moordautomaat 1-2
COMPLEET TWEELUIK
Lady Mechanika: De Moordautomaat 1-2
KLIK
voor andere strips van
Joe Benitez


KLIK
voor andere strips van
Martin Montiel

KLIK

voor andere strips van
Marcia Chen
LADY MECHANIKA
De Moordautomaat 1-2

Joe Benitez / Martin Montiel + Joe Benitez / Marcia Chen
Dark Dragon Books | 48 p. | € 8,95 (SC)
Visueel festijn
Inmiddels zijn we aan de vijfde cyclus van Lady Mechanika toe, de steampunkreeks over een privédetective die als enige overlevende van afgrijselijke experimenten werd opgelapt met mechanische ledematen. Nu moet ze zichzelf verdedigen tegen de beschuldiging van een reeks moorden waarbij zij werd herkend op een plaats delict. Haar voormalige bondgenoot inspecteur Singh twijfelt of Lady Mechanika te goeder trouw is of misschien toch een moordautomaat met een motief. Voor de half metalen vrouw is het duidelijk: ze moet de ware toedracht achterhalen om haar eigen onschuld te bewijzen.

Deze reeks kent een bepaalde aanhang en dat zal wellicht vooral te danken zijn aan de tekeningen en het wereldje. De pagina's bieden een potpourri van een fijne tekenstijl, volgetekende prenten met tandwielen en metalen buizen met schroeven als kaders. De aankleding is Victoriaans met steampunkelementen en op de achtergronden schemert het lijnenspel van oude gravures door. Als de lady zich in een andere outfit uitdost, is het telkens weer likkebaarden bij Joe Benitez' vondsten, of hij haar nu hult in een soort insectenkostuum of een beeldschoon, neervallend slaapkleed. Ook de extra pagina's, met artwork voor diverse covers, zijn prachtig.

Het verhaal blijft evenwel een chaos aan overtolligheden die wat lang aanslepen voor het tot werkelijke actie komt. Als die actie er eenmaal is, voel je de adrenaline, of beter gezegd, de olie, door Lady Mechanika's aders pompen. Ze beweegt zich onder meer voort op een overdadig versierde eenwielmotor waarbij de motor van Batman verbleekt. Vooral visueel een festijn, deze keer zelfs met zilvergrijze cover. Het scenario rammelt en sputtert daarentegen wat.
DAVID STEENHUYSE --- januari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: