Kutbeesten - De Verzamelde Werken
COMPLEET VERHAAL
Kutbeesten - De Verzamelde Werken
 
KUTBEESTEN - DE VERZAMELDE WERKEN
Jan-Willem Spakman
Syndikaat | 48 p. | € 17,95 (HC)
De Hans Teeuwen in Richard Attenborough
De blauwe fokking vinvis. Met zijn 27 meter lengte en 120.000 kilo het grootste dier dat ooit geleefd heeft. Sorry, onze fout, op je moeder na, natuurlijk. "Prachtige, intelligente dieren in staat tot diepgaande emotionele banden met soortgenoten door middel van hun unieke gezang." Rot toch op met je hippiegeblaat. Deze hufter produceert met zijn gemier zo'n 188 decibel. Ter vergelijking: Thunderdome zit op 150. Zijn gejammer valt nog op 800 kilometer verderop te horen. Je zal er godverdomme maar naast wonen!

Aan het woord is Jan-Willem Spakman aka Wimpie. Met Kutbeesten brengt de jongste Stripschapwinnaar van de Bronzen Kroontjespen voor Jong Talent eindelijk een bundeling uit van zijn leipe commentaargrappen over onze wonderlijke fauna. Het concept is even eenvoudig als geniaal. Spakman geeft als een vervelend adoptiekind van Hans Teeuwen en Sir Richard Attenborough ongezouten commentaar over de meest wonderlijke dieren van onze planeet. Het resultaat is een mix van rabiate bewondering gecombineerd met oprechte walging. In één beweging haalt hij elk groen snobisme van Animal Planet-verslaafden, vogelaars en andere gepassioneerde dierenliefhebbers onderuit. Terzelfdertijd voel je dat zijn tirades recht uit de ondergrond, gevoed door kratjes geïmporteerde Cara-pils en vervallen Aiki Noodles, fake zijn. We kunnen totaal fout zijn, maar heel diep onder die ruwe bolster, lijkt Wimpie ons een stiekeme beestjesnerd. Hoe dan ook, je leert flink wat bij over en dankzij die kutbeesten.

Enkele van de strookjes waren al te lezen in zijn eerste, opvallend snedige gagstrip Recht uit de Ondergrond. Ze waren toen de geweldige bloemen op een dampende mestvaalt van straffe, gortdroge humor. Een bundeling van al deze hoogtepunten doet al die machtige toppers geen goed. Ondanks het hoge niveau wordt Kutbeesten hierdoor te weinig verrassend, te vlak en te repetitief. We raden de lezers dan ook aan uiterst spaarzaam om te springen met deze Kutbeesten. Met één kutbeest per dag kom je die dag al blijgezind door. Zijn die beesten dan toch nog ergens goed voor.
WOUTER PORTEMAN --- mei 2019