De Kunst van het Sterven
COMPLEET VERHAAL
De Kunst van het Sterven
KLIK
voor andere strips van
Philippe Berthet


KLIK
voor andere strips van
Sandro Raule
DE KUNST VAN HET STERVEN
Philippe Berthet + Sandro Raule
Arboris (Arboris XL) | 72 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
De kunst van het uitgeven
In 2014 start uitgeverij Dargaud de collectie Zwartlijn met alleen maar albums van tekenaar Philippe Berthet, geschreven door telkens een andere scenarist. Na vier delen stopte de vertaling in het Nederlands. Uitgeverij Arboris pikt de draad nu weer op met het one-shot De Kunst van het Sterven. Deze verschijnt als tweede deel in hun eigen collectie Arboris XL.

De Franse politieaent Philippe Martin is naar Barcelona afgereisd op verzoek van zijn Catalaanse collega. Reden is de moord op zijn dochter die hij nooit eerder had gezien. Ze lijkt betrokken te zijn bij een zwendel in schilderijen die is opgezet door een lokale, maar beruchte misdaadbende. De leden daarvan zijn herkenbaar aan hun vele kleine tatoeages in hun gezicht. Agent Martin is een harde agent, maar heeft ook zijn eigen gevoelens. Het verhaal kent een keurig afgerond einde.

Scenarist Sandro Raule is in ons taalgebied vooral bekend van de reeks Arthus Trivium, maar met De Kunst van het Sterven bewijst hij ook dat hij losse verhalen op een goede manier kan neerzetten. Er zijn geen onnodige verhaallijnen met ingewikkelde bijpersonages op verschillende locaties. Als lezer kan je het allemaal goed volgen in een duidelijke verhaallijn.

Prima keuze voor de nieuwe collectie Arboris XL. Als deze lijn wordt voortgezet, kan hier iets heel moois uit ontstaan. De vergelijking met illustere voorgangers als Getekend en Vrije Vlucht vinden we nog te vroeg, maar ga verder op de ingeslagen weg, Arboris!

De stijl van Berthet heeft wat weg van de klare lijn en hij is vooral bekend van de reeksen Pin-Up en de spin-off De Heldendaden van Poison Ivy. Degelijk, zonder grote uitschieters naar boven of beneden.
DAI HEINEN --- oktober 2019