Kuifje en de Maan
GEBUNDELD TWEELUIK
Kuifje en de Maan
KLIK
voor andere strips van
Hergé
KUIFJE EN DE MAAND
Raket naar de Maan - Mannen op de Maan

Hergé
Casterman | 144 p. | € 19,50 (HC)
Quasi perfect
Op 21 juli is het vijftig jaar geleden dat Neil Armstrong de eerste stappen op de maan zette. Ter ere daarvan brengen Moulinsart en Casterman in een dubbelalbum het tweeluik Raket naar de Maan en Mannen op de Maan nog eens onder onze aandacht. Hergé was uitermate geboeid door de steeds maar voortschrijdende wetenschappelijke inzichten en bedacht — met wat steun van Bernard Heuvelmans, een auteur van populairwetenschappelijke werken — een verhaal rond een mogelijke maanlanding, een kleine twintig jaar voordat die effectief plaatsvond en 530 miljoen mensen aan de beeldbuis kluisterde... Voor wat extra duiding rond deze strips verwijzen we graag naar onze BelgenTop 100, waar beide albums een prominente plaats kregen.

Voor de ontwikkeling van de albums werd niet over één nacht ijs gegaan. Hergé stuurde zijn medewerker Bob De Moor op studiereis, zodat hij voldoende basis had om de gedetailleerde interieurs van de raket en de kerncentrale te tekenen. Ook Hergé zelf verdiepte zich in de wetenschappelijke publicaties van die tijd en liet zich door verschillende bronnen inspireren: de iconische rood-witte raket bijvoorbeeld lijkt wel een getunede versie van de vernietigende V2-raket van de opportunistische nazi-wetenschapper Wernher Von Braun.

Hoewel het verhaal bijna zeventig jaar oud is, blijft het na al die tijd nog steeds moeiteloos overeind, al speelt het wat futuristische onderwerp die tijdloosheid natuurlijk wel in de kaart. We zien het resultaat van een team stripmakers dat mooi op elkaar ingespeeld is en minutieus een verhaal en een pagina weet op te bouwen. De wetenschappelijke achtergrondinfo in de strips bleek trouwens in veel gevallen visionair te zijn, al zitten er natuurlijk een aantal technische schoonheidsfoutjes in die de auteur op dat moment nog niet kon weten. De scènes (met soms overladen tekstballonnen) die over het nogal droge ruimtegegeven handelen, worden regelmatig opgeleukt door een komisch intermezzo, zodat dit ook na al die jaren een quasi perfect "van 7 tot 77"-verhaal blijft.

We zijn het in het verleden niet altijd eens geweest met de uitgavepolitiek van Moulinsart en co. Heel veel marketingspecialisten krabben zich waarschijnlijk in de haren over het feit dat men een al bij al beperkte reeks van vierentwintig Kuifje-albums zo heeft kunnen uitmelken. Door de albums steeds maar weer te lanceren in verschillende formaten, talen, dialecten en bundelingen blijft de reeks prominent onder de aandacht en de hoge bedragen die speculanten willen neertellen voor een originele pagina tarten alle verbeelding. Ook de re-re-re-re-re-release van dit klassieke tweeluik zal ongetwijfeld bij velen de wenkbrauwen doen fronsen, te meer omdat het gewoon de twee albums bundelt zonder enige extra's. Een klein dossier rond de maanlanding of een making-of (die bijvoorbeeld wel opgenomen zijn in de Lekturama-bundeling uit 1991) hadden hier in elk geval niet misstaan en hadden de kers op de spacecake kunnen betekenen.
MARIO STABEL --- juni 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: