Kronieken van de Zwarte Maan Specials 3
COMPLEET VERHAAL
Kronieken van de Zwarte Maan Specials 3
KLIK
voor andere strips van
Franck Tacito


KLIK
voor andere strips van
François Froideval
KRONIEKEN VAN DE ZWARTE MAAN SPECIALS 3
Parsifal

Franck Tacito + François Froideval
Arboris | 56 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Grenzeloze fatasie
Na de albums met de voorgeschiedenis over Ghorghor Bey en Kop-of-Munt is nu de vrome prins Parsifal aan de beurt. Hij kwam op een slagveld ter aarde terwijl zijn vader, heer Wilhelm, en zijn ridders van Syzygië rond zijn barende moeder een overmacht aan aanvallende orks weerstaan. Het is wat anders dan een kraambed tussen witte muren. Parsifals navelstreng wordt doorgeknipt met het machtige zwaard van een reusachtige ork waarop het verandert in een zwaard van licht. Aan het eind van hun lange omzwervingen stichten Wilhelm en zijn getrouwen op een eilandje een stad die langzaam aan uitbreidt tot een machtig rijk. Om strategische redenen zoeken andere heersers toenadering tot Syzygië, maar Wilhelm behoudt liever zijn onafhankelijkheid. Intussen groeit Parsifal op tot een bekwame paladijn met een fascinatie voor het orkenzwaard dat op een altaar wordt bewaard. Wanneer hij tot ridder wordt geslagen, eigent hij zich het heilige zwaard toe wat al snel van pas komt om een oeroude dodenstad te onderwerpen. Parsifal moet nog wel opboksen tegen minder nobele bedoelingen van zijn vader. Dat mondt uit in een vreselijk conflict.

Parsifal heeft veel weg van de befaamde sages en legendes rond koning Arthur, maar dan met een schep fantasygeweld erbovenop. De uitzinnige tekeningen en bladschikkingen van Franck Tacito behoren tot het beste in het hele Kronieken van de Zwarte Maan-universum. Ze passen fantastisch bij de grenzeloze fantasie van scenarist François Froideval, die hier in goede doen is, maar bovenal zijn ze zelfs in hun overdonderende aandacht voor details het meest leesbaar en overzichtelijk in vergelijking met Tacito's collega's die andere albums van Kronieken van de Zwarte Maan hebben getekend.

In 2017 verscheen nog een special over Greldinard, getekend door Portugees Manuel Morgado in weer een compleet ander realisme. We zitten dus één album achter, wat best meevalt.
DAVID STEENHUYSE --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: