Kleine Overwinningen
COMPLEET VERHAAL
Kleine Overwinningen
 
KLEINE OVERWINNINGEN
Yvon Roy
Daedalus | 160 p. | € 19,95 (HC)
Syndroom
In 2000 maakte de Nederlandse omroep VPRO een schitterende documentaire over de drijvende kracht achter bands als Sixteen Horspower en (later) Wovenhand, David Eugene Edwards. In The Preacher (de man is inderdaad een zeer speciaal geval) volgden ze het doen en laten van deze gepassioneerde zanger. Een scène die na al die jaren nog op ons netvlies gebrand stond, was een huiselijk tafereeltje tussen Edwards en zijn zoontje dat aan het syndroom van Down lijdt. De man was op zoek naar een manier om met het kind te communiceren en had zo een eigen klanken- en gebarentaal ontwikkeld. Door op die manier inkijk te geven in zijn dagelijks leven werd de Edwards-pedestal hier toen nog maar eens enkele centimeters hoger.

De Canadese illustrator Yvon Roy maakte iets gelijkaardigs mee. Als na een tijdje bij zijn zoontje ASS (autismespectrumstoornis) wordt vastgesteld, slaan de twijfels toe en komt de familie in de mallemolen van goed bedoelende specialisten, vrienden en familieleden terecht. Autisme is dan ook geen aandoening die je in enkele zinnen kunt samenvatten. Onze beperkte ervaring leert ons vooral dat elk geval anders is en een specifieke aanpak vereist. Roys alter ego Marc kampt ook met die voortdurende twijfel. Na zijn echtscheiding probeert hij een warme thuis te bieden voor zijn zoontje Olivier en doet hij verwoede pogingen om de betonnen cocon die de jongen rond zich opgebouwd heeft steen per steen af te breken. Wat volgt is een periode van trial and error en veel geduld. Heel veel geduld...

Het duurde even voor Roy ervan overtuigd was om zijn belevenissen in een strip te gieten. Hij had blijkbaar nog een zetje nodig van ene Régis Loisel, bij wie hij ooit nog op het atelier gewerkt had. En dat zetje heeft gewerkt!

De auteur kiest hier voor een bedaarde in your face-aanpak. Hoewel de melancholie nooit erg ver weg is, maakt hij er geen flauwe tearjerker van en beschrijft hij redelijk sec hoe hij de problematiek heeft aangepakt. Roy heeft nergens de pretentie om zijn methode als de enige juiste naar voren te schuiven, hij laat simpelweg zien wat er voor zìjn familie heeft gewerkt. Zo is dit een mooie, warme strip geworden die niet alleen een krachtige getuigenis is van een ervaringsspecialist, maar ook een sluimerend probleem op een rake manier onder de aandacht brengt. De kranten stonden er naar aanleiding van Wereldautismedag op 2 april nog vol van. 42.000 Vlamingen blijken aan een of andere vorm van ASS te lijden en hoewel de meesten onder hen wel een job willen, blijkt dat in de praktijk geen sinecure te zijn.

Kleine Overwinningen is niet alleen een heel fijne strip, hij laat ook op een laagdrempelige manier zien dat een ASS'er — mits de nodige dosis geduld — best wel kan functioneren in onze maatschappij. En dat lijken we weleens te vergeten...
MARIO STABEL --- maart 2019