De Klaagzang van de Veroren Gewesten 10: De Heksen 2
DEEL 2 VAN DERDE CYCLUS IN VIER DELEN
De Klaagzang van de Veroren Gewesten 10: De Heksen 2
KLIK
voor andere strips van
Béatrice Tillier


KLIK
voor andere strips van
Jean Dufaux
DE KLAAGZANG VAN DE VERLOREN GEWESTEN: DE HEKSEN 2: Inferno
Béatrice Tillier + Jean Dufaux
Dargaud | 56 p. | € 9,95 (SC)
En het complot, het comploetert voort
In het eerste deel van deze derde cyclus schetste Jean Dufaux een stand van zaken: we maakten kennis met de verschillende partijen en de obligate bastaardzoon Vivien ontpopte zich tot kandidaat nummer één in de opvolgingskwestie van koning Brendam. Nu de contouren geschetst zijn, krijgt het verhaal meer vaart en worden de intriges verder uitgewerkt. In dit tweede deel zijn er nogal wat mensen (én heksen) op zoek naar de demon Blackhead, want die zou de strijd tussen goed en kwaad weleens kunnen beslechten in het voordeel van die laatste groep.

Dufaux maakt het ons weer niet gemakkelijk. Omdat er alweer meer dan drie jaar verlopen is sinds de verschijning van het eerste deel is het niet simpel om zo losweg even aan te pikken. Daarvoor is de intrige te complex en zijn er te veel personages die een dragende rol in het verhaal spelen. Een déja vu, want we herinneren ons ook dat er bij ons de nodige twijfels opstaken toen we het tweede album in de cyclus van De Genaderidders te lezen kregen. Dufaux slaagde er toen wonderwel in om de wirwar aan subplots te kanaliseren in de twee resterende delen én een duidelijke link te leggen met de originele Sioban-cyclus. Hopelijk mogen we ervan uitgaan dat dit hem deze keer ook gaat lukken.

Béatrice Tillier is een fijne tekenares, in alle betekenissen van het woord. Als je haar pagina's bekijkt, is het direct duidelijk waarom het nieuwe album zo lang op zich liet wachten. Maar terwijl we een originele plaat van haar voorgangers Grzegorz Rosinski en Philippe Delaby zo in onze woonkamer zouden hangen, voelen we die klik met haar werk nét niet.

De Klaagzang van de Verloren Gewesten
weet nu al drie decennia te overtuigen en blijft een keurmerk in het genre van de medieval fantasy. We wachten dus weer hunkerend op een volgend deel. En een volgend deel... En een volgende cyclus?
MARIO STABEL --- februari 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: