Kitty Beaufort 1
COMPLEET VERHAAL
Kitty Beaufort 1
 
KITTY BEAUFORT 1
Zoekt 't Uit

Eric Albert + Jean Depelley
Uitgeverij HUM! | 48 p. | € 8,99 (SC)
Proefdraaien
1959. Kitty Beaufort is een jonge, ambitieuze, pas afgestudeerde politie-inspecteur die voor het provinciale Limoges kiest om aan het werk te gaan. Haar nieuwe, pijp rokende commissaris mijmert graag clichématig voor het raam en spreekt haar idee over het rustige Limoges tegen. Een bende uit Parijs bemoeit zich met de lokale smokkel. In het tweede kortverhaal slacht een moordenaar juffrouwtjes van lichte zeden af en in het derde verhaal raakt Kitty zelfs verzeild in een spionagezaak.

Er vallen lijken, Kitty moet van zich afbijten in woorden en daden, haar beste vriendin is een hoertje en haar partner op het werk is een norse, onbekwame, ouwe zak die geen behoefte heeft aan een "stagiair" en Beauforts familienaam steevast verkeerd uitspreekt. Kitty sluit vriendschap met een zwerver die haar inlichtingen kan geven en een reporter die in ruil voor toegang tot zijn persarchief de laatste nieuwtjes wil hebben. Binnen de kortste keren helpen ze elkaar op het veld in en uit benarde situaties.

Scenarist Jean Depelly wil wat harder zijn dan het grote voorbeeld Guus Slim, maar daar gebruikt hij toch net wat te veel platgetreden genreclichés voor. Een pointe met een getrainde aap komt nergens vandaan en is ronduit slecht. Van die aap zijn we dan nog niet af ook. Verhaal 2 en 3 zijn dan toch beter uitgewerkt. We ervaren dat dit eerste album nog wat proefdraaien is voor het grotere werk met misschien stevigere intriges. In deel 2 zullen geen drie, maar twee verhalen staan en dat is al uit in het Frans. Deel 3 wordt het eerste grote avontuur voor de spitse detective.

We zijn enthousiaster over de tekenstijl van Eric Albert. Werp hem de juiste scènes voor de voeten — de zoektocht met de zaklamp, de laatste vier pagina's van het tweede verhaal, de toegang tot het kerkhof — en hij maakt daar sfeervolle prenten van. Zo goed als Maurice Tillieux's Guus Slim wordt het niet, en die verwachtingen moet je ook niet eisen, maar bij gebrek aan nieuwe verhalen van dat icoon, is Kitty Beaufort een welgekomen personage met potentieel.
DAVID STEENHUYSE --- september 2019