Kiliwatch
KORTVERHALEN
Kiliwatch
KLIK
voor andere strips van
Éric Hérenguel
KILIWATCH
Éric Hérenguel / Thimothée Montaigne / Julien Ribas / Laurent Libessart / Ludovic Souillard / Jaekwang Park / Mig / Emmanuel Bazin + Éric Hérenguel / Tom Gobart / Elrico / Jérome Lefévère
Dark Dragon Books | 80 p. | € 19,95 (HC)
Speedwestern
Ergens ten zuiden van een futuristisch niemandsland, aan de enige handelsroute, wacht de beruchte bandiet Kiliwatch rustig af tot er opnieuw een grote buit in haar handen valt. Het geluk is aan haar zijde. Plots raast er door de woestijn een zwevende dubbeldekkerslocomotief met een vintage Rolls-Royce-motor in. Een absoluut buitenkansje. Het zicht alleen al doet de processoren van haar trouwe metgezel, de robot Banjo, knisperen. Eindelijk is het zover! De overval, in aloude westernstijl, lukt wonderwel. De locomotief is tot stilstand gekomen. De reizigers komen beduusd uit de trein gestapt en houden hun juwelen en portefeuilles al klaar. De idnrukwekkende Banjo stapt fors naar hen toe. Dju, waarom moet hij net nu beginnen te lekken. Verdomde druiper. Ach, straks is dit alles voorbij. Yeaaaah!

Ergens begin 2000 creëerde Éric Hérenguel een nieuwe heldin voor het Franse striptijdschrift Ekllipse. Kiliwatch is haar naam. De dievegge is de bastaarddochter van John Wayne en Tank Girl. Haar partner in crime Banjo is een en al artificiële intelligentie, maar had tevens te lijden onder een verouderde technologie. Tel daarbij nog tal van andere figuren die er even dom als gemeen uitzien en je hebt een wat cynische sf-western die zo weggelopen lijkt uit de hoogdagen van Métal Hurlant, Titanic en Wordt Vervolgd. De kortverhaaltjes van de Noord-Franse tekenaar hebben het. Helaas hield het tijdschrift Ekllipse er al mee op na negen nummers. Na een even kort vervolg in Lanfeust Mag werden Kiliwatch en Banjo in het pantheon van beloftevolle, maar te snel vergeten striphelden bijgezet. Tot 2016.

Ergens tussen Ulysses 1781 en zijn in het najaar bij Dark Dragon Books te verschijnen nieuwe reeks The Kong Crew blies Hérenguel zijn helden nieuw leven in. Een bonte bende sympathisanten (Mig, Laurent Libessart, Thimothée Montaigne,...) schreven en tekenden hun eigen Kiliwatch-kortverhaal. Helaas haalt geen enkel kortverhaal het niveau van Hérenguels eigen kortverhalen. Al te veel blijven de auteurs vastzitten in de gimmicks van de helden in plaats van de plot te eren. En zo is de parodie van deze parodiehelden een parodie te veel. Het eindresultaat is een prima stripalbum, aangevuld met een matig eerbetoonalbum.
WOUTER PORTEMAN --- mei 2019