De Kiekeboes in 't Stad
COMPLETE VERHALEN
De Kiekeboes in 't Stad
KLIK
voor andere strips van
Merho


KLIK
voor andere strips van
Thomas Du Caju


KLIK
voor andere strips van
Jos Vanspauwen
DE KIEKEBOES IN 'T STAD
23. De Snor van Kiekeboe - 145. Wie A Zegt

Merho met medewerking van Thomas Du Caju en Jos Vanspauwen
Standaard Uitgeverij | 104 p. | € 11,99 (SC)
Verhaal, verhaal, verhaal
In 1984 kwam de Antwerpse Snorrenclub op het idee om Marcel Kiekeboe de titel "Snor van het Jaar" toe te kennen. Merho heeft soms maar een half woord nodig om daar een verhaal in te zien en dus bedacht hij het verhaal De Snor van Kiekeboe waarin Marcel ook in de strip dezelfde eretitel krijgt. Dat wekt de jaloezie van het snorloze heerschap Semmelhaar die een tot robot met scharen als handen omgebouwde modelpop op Marcel afstuurt om die snor te bemachtigen. De robot, die slechts één typisch Antwerpse uitdrukking kan opdreunen, komt van een half kale kermis terug, want hij knipte slechts de helft van Marcels snor af. Om de andere helft in handen te krijgen, schakelt Semmelhaar beroepsinbreker Balthazar in. Intussen heeft Marcel twee problemen: te weten komen wie hierachter zit en zijn snor terugkrijgen. Met een halve snor kan hij namelijk onmogelijk voor de Snorrenclub verschijnen. In Antwerpen vindt hij vast een middel om zijn snor te laten teruggroeien. Daar komt hij in een spelletje van geheim agenten terecht waarbij zijn halve snor als een code wordt aanzien. Marcel is zich van geen kwaad bewust en intussen voert zijn kroost ook een onderzoek.

De Snor van Kiekeboe is nog steeds een plezier om te lezen met heel veel leuke vondsten bij elkaar die Merho vlot op elkaar liet inspelen. De stad Antwerpen is een prominent decor, en er zitten veel kleurrijke sinjoren in voor- en achtergronden verwerkt, maar die staan niet in de weg van het verhaal, het verhaal en het verhaal.

Na tweeëndertig jaar wees de Antwerpse stadsgids Tanguy Ottomer Merho erop dat de stad sinds De Snor van Kiekeboe grondig is veranderd — dat klopt, 't stad is momenteel een grote bouwput. Merho ging de uitdaging aan en stuurde zijn papieren gezin opnieuw naar Antwerpen in Wie A Zegt. Charlotte is een stadsgids in Antwerpen, Konstantinopel maakt een klasuitstap naar diezelfde stad, Fanny winkelt in de stad met een personal shopper waarvan ze het concept niet goed heeft begrepen en Marcel moet weer eens rotzooi voor zijn baas Van de Kasseien opruimen. In de vier uithoeken en het centrum van 't stad passeren de vier zowat alle bekende locaties en er komen tal van prominente Antwerpenaren in beeld.

Deze bundeling brengt beide verhalen samen omwille van het decor. In Wie A Zegt staat Antwerpen nog meer op de voorgrond dan in De Snor van Kiekeboe, maar ook hier weer laten de personages zich niet herleiden tot wat makkelijk in een zoutloze, promotionele strip voor Antwerpen had kunnen verzanden. De herlezing van dit album viel ons erg mee. De grotere evolutie van de reeks zit 'm toch vooral in het grafische, met nu meer aankleding, en de bladschikking, met nu veel meer variatie. Inhoudelijk laat Merho nog steeds geen ruimte voor losse eindjes, wisselt hij humor gezwind af met ernst en slijpt hij de intrige tot een blinkend juweeltje. De opbouw en uitwerking van zijn scenario's, nog steeds zijn grootste bekommernis, blijven het beste bewijs waarom de Kiekeboes een successtrip is. De reeks overstijgt de middelmaat.

Aansluitend vind je tien pagina's met heel mooie potloodtekeningen met alle personages tegen Antwerpse decors. Die kan je van 23 mei tot 12 juni ook in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience bewonderen... in Antwerpen uiteraard. Geïnkt en ingekleurd zouden ze een aardige set postkaarten voor de stad Antwerpen kunnen opleveren, maar in potlood zijn ze nog zo prachtig.
DAVID STEENHUYSE --- mei 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: