De Kiekeboes 154
COMPLEET VERHAAL
De Kiekeboes 154
KLIK
voor andere strips van
Merho


KLIK
voor andere strips van
Thomas Du Caju


KLIK
voor andere strips van
Jos Vanspauwen
DE KIEKEBOES 154
Iemand Moet het Doen

Merho met medewerking van Thomas Du Caju en Jos Vanspauwen
Standaard Uitgeverij | 48 p. | € 6,99 (SC)
Een Kiekeboe om uit de rekken te halen
Fanny heeft een nieuwe vriend én een nieuwe job. Haar nieuwste verovering heet Reggi Veggie en hij runt als chef-kok een vegetarisch restaurant in een voormalig slachthuis. Fanny werkt er als serveerster. Nu de wijk rond het restaurant weer opleeft, liet projectontwikkelaar Floris Zandt zijn oog vallen op het gebouw om er appartementsblokken neer te poten, maar Regi wil niet verkopen. Meneer Zandt wil niet in het zand bijten. En dan verdwijnt Regi. De zaak is complexer dan het lijkt, zo ondervinden Fanny en haar familie.

De ware insteek van dit verhaal is de voortdurende onderbreking van Dries Teene, bijgenaamd Lange Teene (inderdaad een lange kerel), die strafpunten geeft aan overtredingen in de strip. Hij is werkzaam voor het Controle Comité voor Ethisch en Politiek Correct Verantwoorde Strips en dat zullen de Kiekeboes geweten hebben. Verkeerd geachte uitspraken, vloeken (behalve als ze geregistreerd zijn uit een beschikbare voorraad), bloot, uitspraken die een minderheid zouden kunnen schofferen, alles ligt op de korrel, niets mag nog en het valt niet mee om ongestoord hun avontuur te beleven. De Kiekeboes verzamelen zienderogen strafpunten, ook wanneer ze zelf geen foute uitspraken doen, want het is nu eenmaal "hun strip". Het duurt niet lang of je ergert je net zoals de Kiekeboes aan de ongevraagde, irritante bemoeienissen van Dries Teene. Je vraagt je af met wat voor bevoegdheid hij zijn tussenkomsten eigenlijk kan verantwoorden.

Cartoonisten en andere creatievelingen liggen steeds vaker onder vuur. Zodra het wat scherper wordt verwoord of karikaturaler in beeld gebracht, verenigen roeptoeteraars op sociale media zich om te tieren over wat voor hen niet mag of kan. Merho stoort zich duidelijk aan dat overdreven gedoe en maakt er een satire op. Hij verzamelt in één strip zoveel heikele thema's, van het gebruik van het woord "neger" over de Zwarte Pietendiscussie tot een schuitje vol vrolijk zingende bootvluchtelingen, dat mensen die de Kiekeboes niet kennen of die niet weten wat satire is — of humor tout court —, zich een bult zouden schrikken als ze dit te lezen krijgen.

In de strip mogen de Kiekeboes niet boven de 300 strafpunten komen of hun albums verdwijnen onherroepelijk uit de rekken. Mocht dit album werkelijk niet meer verkocht mogen worden, zou het een duidelijk geval van "quod erat demonstrandum" zijn. Het zou zelfs het grootste compliment — want meteen gedroomde reclame — voor de strip kunnen zijn. Maar wie neemt dan wie bij de neus? Wij weten het wel...

Nog dit: Fanny maakt zich vaak razend kwaad in dit verhaal en zo zien we haar eigenlijk graag bezig. We zien ook graag hoe ze er op pagina 5 bijloopt. Daarover treden we niet in detail. We hebben ook al onze portie opmerkingen gekregen. Nog geen strafpunten, dat niet... PLING!
DAVID STEENHUYSE --- december 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: