Het Kerkhof der Onschuldigen 1
DEEL 1 VAN DRIEDELIGE REEKS
Het Kerkhof der Onschuldigen 1
KLIK
voor andere strips van
Xavier Fourquemin


KLIK
voor andere strips van
Philippe Charlot
HET KERKHOF DER ONSCHULDIGEN 1
Oriane en de Dodenorde

Xavier Fourquemin + Philippe Charlot
Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) | 56 p. | € 15,00 (HC)
Guilty pleasures!
Eind zestiende eeuw... De Bartholomeusnacht heeft heel wat wonden geslagen in het door godsdienstoorlogen verscheurde Frankrijk. De hugenoot Jonas gaat in Parijs op zoek naar het stoffelijk overschot van zijn vermoorde vader en kruist daar het pad van de knappe Oriane. Die is dan weer samen met haar vader-alchemist op zoek naar de steen der wijzen. De kerkelijke autoriteiten liggen natuurlijk op de loer om hen bij de lurven te kunnen vatten. Blasfemie is van alle tijden, maar werd toen zeker niet gedoogd en zo eindigt het meisje in een gemetselde kluis ter meerdere eer en glorie van een opperwezen en zijn wereldse aanhangers die het ook allemaal niet meer zo zeker weten.

Scenarist Philippe Charlot (ook de man achter De Wezentrein) is al een tijdje zeer goed op dreef en weet ook met Het Kerkhof der Onschuldigen weer de juiste toon te vatten. Hoewel het op zich een zwaar onderwerp is, kiest Charlot voor een lichtvoetige en avontuurlijke interpretatie. Dit bereikt hij niet in het minst door de introductie van een schare nevenfiguren waarvan overal wel een hoek af is. Daarnaast is er ook af en toe ruimte voor een goed gedoseerd slapstickmomentje.

Xavier Fourquemin behoort ondertussen tot dat kleine kringetje tekenaars dat we een eigen smoel kunnen toedichten. Hoewel hij misschien nog niet tot de echt grote namen behoort, slagen we er stilaan in om zijn tekeningen te onderscheiden in het mega-aanbod van de laatste jaren, iets wat zeker geen sinecure is.

Wij zijn dus al overstag: deze nieuwe reeks wordt — ondanks de grote concurrentie — ongetwijfeld jaarlijstjesmateriaal.

Dit eerste deel, Oriane en de Dodenorde (nu te koop met een verjaardagskorting), vormt samen met het in oktober te verschijnen De Arm van Sint-Anthelmus een eerste cyclus en Saga Uitgaven heeft het vervolg al aangekondigd voor oktober. De Fransen kunnen nu zelfs al genieten van een derde en laatste deel, vrij vertaald Het Grote mysterie van het Hiernamaals. Misschien toch maar eens onze Franse vocabulaire opfrissen? Of gaan we nog een jaartje wachten om eindelijk te weten te komen hoe het zit met dat leven na de dood?...
MARIO STABEL --- juni 2019