Keizerin Charlotte 1
DEEL 1 VAN TRILOGIE
Keizerin Charlotte 1
KLIK
voor andere strips van
Matthieu Bonhomme


KLIK
voor andere strips van
Fabien Nury
KEIZERIN CHARLOTTE 1
De Prinses en de Aartshertog

Matthieu Bonhomme + Fabien Nury
Blloan | 72 p. | € 17,95 (HC/VL) • € 18,45 (HC/NL)
Geestverheffend
Aan ons zal nooit een groot royalist verloren gaan. Zeker niet na de strapatsen van Laurent, het DNA-staal van Albert, de onwaarschijnlijke idolatrie voor Boudewijn, het kapsel van Fabiola, het stiff divergent-gehalte van Filip, enzovoort, enzovoort... MAAR, een grote MAAR, na het lezen van dit album kregen we zowaar sympathie voor de koninklijke telg en zijn we zelfs verder gaan grasduinen in onze vaderlandsche geschiedenis. We blijven onszelf verbazen.

En opnieuw worden we geconfronteerd met het talent van topscenarist Fabien Nury (De Dood van Stalin, Katanga, Tyler Cross). Het verhaal van prinses Charlotte van België is immers genoegzaam bekend. Weinig spoiler alerts dus, maar met uiterst welgekozen scènes brengt hij Charlotte tot leven: de vroege dood van haar moeder, de vrijage en het huwelijk met Maximiliaan ("Ze heeft gekozen"), de eerste huwelijksnacht ("Dat was echt raar"), het bezoek aan schoonbroer en schoonzus Sissi in Wenen en de kennismaking met kwade geest Charles-René de Bombelles, het korte geluk in Lombardije-Venetië en de neergang na de slag van Solferino met de huwelijksperikelen en de vergetelheid. Na welgekomen hulp van haar Belgische familie komen we tot de catharsis van het eerste deel: het koppel wordt keizer en keizerin van Mexico. En ze zijn hierbij dik bedrogen door Frans-Josef met zijn bitch Sissi, Napoleon III en hun eigen wanhoop om toch iets te betekenen.

Tekenaar Matthieu Bonhomme (Esteban, De Moordenaar van Lucky Luke, Texas Cowboys) moet niet onderdoen voor Nury. De gevoelens worden meesterlijk in beeld gebracht. Je voelt de speelse sensualiteit en het verdriet bij Charlotte, de arrogantie, wanhoop en schaamte bij Maximiliaan, de vastberadenheid bij de graaf van Vlaanderen, de kilte bij Sissi, de vaderliefde bij Leopold. Koppel dit aan een verstandig gebruik van de bladspiegels met sterk afwisselende beelden en je weet, dit is mooi werk.

Op de al enkele jaren geleden stopgezette site van Blloan troffen we dit statement aan: "Onder het label Blloan wil Ballon Media elk jaar een kleine selectie hoogvliegers brengen. Albums die onszelf en vooral ú omverblazen. Op basis van een onbevangen kijk op de stripwereld, over de grenzen heen. En met de nadrukkelijke ambitie om in de toekomst Nederlandstalig talent uit te geven." Missie gelukt. Wanneer komt het volgende deel?

En voor we het vergeten, op het einde krijgen we een overzicht van de 27 regels en praktische wenken die iedere heer van stand (lees: jouw dienaren van Stripspeciaalzaak.be) dient te kennen en na te leven. Regel 1: "de geest moet in de juiste mate en binnen alle morele grenzen boven het lichaam verheven zijn". Right on!
JOHAN DECLOEDT --- februari 2019