Katanga 3
SLOT VAN DE TRILOGIE
Katanga 3
KLIK
voor andere strips van
Sylvain Vallée


KLIK
voor andere strips van
Fabien Nury
KATANGA 3
verbrokkeling

Sylvain Vallée + Fabien Nury
Dargaud | 68 p. | € 17,95 (HC)
Achterover geblazen
Het koloniale verleden van Belgisch Congo zal de komende decennia nog wel genoeg schrijvers inspireren, maar Fabien Nury heeft nu al bewezen zijn klassiekers te kennen. Met name over de geschiedenis van Katanga heeft hij zijn werk goed gedaan. Het vorige deel vonden we goed, maar was wel iets minder dan het sterke eerste deel.

In deel 3 begint het verhaal vrij langzaam en worden de personages van de Franse geheim agent Orsini, bedrijfsleider Forthys en diens muze Alicia naar de juiste posities op het schaakbord gestuurd. Huurling Felix Cantor en Alicia's broer Charlie hebben de diamanten gevonden en zijn op de terugweg. De voormalige nazihuurling Gheysel en diens opdrachtgever minister Munongo hebben hun eigen agenda. Een van die agendapunten is het lot van de voormalige Congolese president Patrice Lumumba. En vanaf het moment dat hij voor de voeten van Orsini wordt gegooid, bewijst Fabien Nury zijn klasse, het tempo gaat straf omhoog en de ene scène is nog harder dan de andere. Dan moet de grote finale nog beginnen. Toen deze was afgelopen, hadden we het gevoel dat we achterover waren geblazen door de actie. Het is lang geleden dat we de laatste twintig bladzijden opnieuw hebben gelezen om zeker te weten dat we niets hadden gemist in deze rollercoaster. Toekomstige nieuwe strips van Fabien Nury zullen we vanaf nu met bovengemiddelde interesse volgen.

Overigens was Patrice Lumumba de eerste onafhankelijk gekozen president van Congo. Slechts twee weken later werd zijn regering afgezet en Lumumba gevangengenomen. Op 17 januari 1961 werd hij geëxecuteerd in Katanga. De onafhankelijkheid van Katanga was van korte duur. Op 11 juli 1960 riep de regio de onafhankelijkheid uit en Moishe Tshombe werd de eerste president. In 1963 kwam er alweer een einde aan de onafhankelijkheid en lijfde Congo Katanga opnieuw in als een privincie.

De tekeningen van Sylvain Vallée passen perfect bij het verhaal en de setting. Hij weet de juiste sfeer en karakters goed weer te geven. Het afsluitende deel van Katanga kan wel eens een hoge positie halen in onze eindejaarstop-10.
DAI HEINEN --- maart 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: