Joep 7-8-9
KORTVERHALEN EN GAGS
Joep 7-8-9
KLIK
voor andere strips van
Michiel van de Vijver
JOEP 7-8-9
7. Makkie! - 8. Waaghalzen - 9. Op Zijn Best

Michiel van de Vijver
Plan A Uitgevers (Kijk en Lees) | 32 p. | € 9,95 (HC)
Keep it simple
Naast zijn andere activiteiten werkte Michiel van de Vijver de voorbije drie jaar aan deze drie nieuwe Joep-boekjes voor een jeudig publiek. De collectie Kijk en Lees is in het leven geroepen om dat doelpubliek te helpen leren lezen door eenvoudig taalgebruik te gebruiken in komische stripverhalen. Deze formule, met personages uit de leefwereld van schoolgaande kinderen vanaf acht jaar, komt niet over als een beproefde studiemethode. Dit is gewoon heerlijk vertier, ook voor volwassenen die geen nee zeggen tegen goed gemaakte strips voor kinderen.

Voorafgaand aan de gags op twee pagina's presenteert Michiel in elk album een langer verhaal waarin hij ietsje dieper kan gaan. In Makkie! komt een nieuwe jongen in de klas die eveneens Joep heet. Hij heeft een voetbal en wordt al snel gezien als een veel leukere Joep. Onze Joep kan dat niet verkroppen en wil die "tweedehands Joep" te pakken krijgen. In Waaghalzen raken Joep en zijn vriend Rolf slaags met een stelletje kwajongens die een meisje pesten. Joep bezeert daarbij zijn arm en kan als zelfverklaarde sneeuwballenkoning geen sneeuwballen meer gooien. Om zich te kunnen verdedigen tegen de pestkoppen leert Joep Rolf met sneeuwballen te gooien. Het beste verhaaltje, omdat er meer emotie aan te pas komt, zit in Op Zijn Best. Op vakantie in Frankrijk leert Joep het Franstalige meisje Sara kennen. Het taalverschil raakt opgelost dankzij een vertaalapp en Joep beleeft een fijne vakantie in dat vrouwelijk gezelschap, tot de dag waarop Sara terug naar huis moet. Door een dom misverstand eindigt dat samenzijn op dramatische wijze waarop er een inspanning moet komen om brokken te lijmen.

Keep it simple, moet zowat het motto zijn van Michiel bij het schrijven en uitwerken van de verhalen. Hoe eenvoudiger het opzet, hoe sterker de verhalen en de gags. In deze drie nieuwe albums, negen in totaal in de reeks Joep, blijft de auteur zijn hoge niveau handhaven. Ook grafisch hebben we een boontje voor Michiel van de Vijver. Zijn figuurtjes acteren lekker en met zijn heldere, jolige tekenstijl zou hij niet misstaan hebben in het oude weekblad Robbedoes, Kuifje of Eppo. What you see is what you get. Michiel lijkt met dat alles een voorgelegde briefing voor een educatieve opdracht van een heel marketingbureau uitgevoerd te hebben, maar nee, Joep leest ontzettend spontaan zonder dat je er opdringerige, stichtende bedoelingen achter vermoedt. En nu op naar de delen 10, 11 en 12.
DAVID STEENHUYSE --- augustus 2019

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: