Jelmer 1
DEEL 1 VAN TWEELUIK
Jelmer 1
KLIK
voor andere strips van
Roelof Wijtsma
JELMER 1
Wie Dienen Wij Hiermee?

Roelof Wijtsma + Josse Pietersma
Uitgeverij Personalia | 56 p. | € 8,95 (SC)
Geen documentaire
Jelmer van Bedum is een brutale Fries die in 1214 niet hoog oploopt met de kruistochtpraatjes van de monniken die ook zijn dorp aandoen. Maar hij ziet het licht en scheept alsnog in op de kruistocht — meer bepaald de vijfde van 1213-1221 — met de bedoeling het Heilige Graf in Jeruzalem te bevrijden. Hij komt in 1218 echter in het Egyptische Damiate terecht waar hij onder meer deelneemt aan de belegering van een versterkte toren die de doorgang tot de Nijl blokkeert. Daar begint hij zich vragen te stellen over zijn motivaties en over Gods plan. Een monnik ontbiedt hem bij zich, noemt hem uitverkoren en luistert naar het verhaal van Jelmer, over zijn reis en zijn avonturen.

Scenarist Josse Pietersma wil naar eigen zeggen (zie de making-ofpagina's achterin het album) naar een verhaal streven dat voor 95% historisch correct is. De strip is gegroeid uit het voornemen om een documentaire te maken over deze kruistocht. Met een striptekenaar in zee gaan, blijkt dan toch goedkoper te zijn dan een dure filmonderneming, maar het dient ook als opmaat voor dat plan dat hij nog niet heeft opgegeven. In ieder geval leest Jelmer niet als een documentaire of een geschiedeniswerkstuk. Uiteraard passeren kleine en grote geschiedkundige feiten en mogelijkheden, maar in de eerste plaats is dit het verhaal van Jelmer, een met vragen worstelende kruisvaarder die zich niet laat slachtofferen. Eigen aan de toenmalige tijdsgeest is er veel godsvrucht mee gemoeid, maar op aannemelijke wijze komen ook de twijfels, de nuchterheid en de relativering daarover aan bod. En er is zat veel plaats voor actie, spanning en avontuur.

Roelof Wijtsma heeft zelf al veel ervaring met meeslepende verhalen als kapstok voor de geschiedenis. Denk maar aan Arin en het Volk van de Hunebedbouwers en Ivo en de Vikingszoon. Hij verliest zich niet in details, zijn realisme is ongepolijst en oprecht. En die ruwere tekeningen gaan hand in hand met de inkleuring die de juiste sfeer treft. We waren al langer een liefhebber van zijn werk, zelfs van Roel Dijkstra waar we voor de rest niet veel interesse voor hadden. Jelmer is een voortzetting van zijn mooie palmares.

Deel 2 verschijnt over precies een jaar, maar lezers van de Friese dagbaden Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant of van StripGlossy zullen het eerder kunnen lezen.
DAVID STEENHUYSE --- oktober 2019